x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu: Cancerul şi ceasul biologic

Studiu: Cancerul şi ceasul biologic

de Magda Marincovici    |    14 Dec 2009   •   00:00

Un grup de cercetători din opt ţări europene au stabilit că tra­tamentul contra cancerului ar trebui administrat ţinând sea­ma de ceasul biologic şi sexul pacientului.

Specialiştii sunt de acord asupra necesităţii respectării ca la carte a tratamentului  cancerului. Această abordare presupune atât stabilirea terapiei optime, cât şi momentul administrării, cu scopul de a îmbunătăţi eficienţa şi de a limita efectele secundare asociate cu medicamentele prescrise.

Echipa "Rythmes biologiques et cancers", coordonată de Francis Levi, studiază de mai mult timp care sunt momentele propice când pacientul ar trebui să ia medicamentele anticancer. În cadrul proiectului european "Tempo", coordonat de INSERM, se aduc probe potrivit cărora a ţine seama de ceasul biologic propriu fiecărui pacient permite reducerea toxicităţii chimioterapiilor. Mai mult, cercetătorii participanţi la acest proiect au mers mai departe şi au arătat că sexul şi profilul genetic sunt determinante în alegerea celei mai bune linii terapeutice.


CRONOTERAPIA
Chimioterapia rămâne indispensabilă în lupta contra cancerului. Dar efectele secundare ale chimioterapiei pot impune în multe cazuri chiar întreruperea tratamentului. Tocmai pentru a reduce la minimum toxicitatea chimioterapiei, specialişti din opt ţări europene, printre care Franţa, Italia, Marea Britanie, participanţi la proiectul Tempo, au explorat cronoterapia, respectiv, influenţa ceasului biologic intern asupra mai multor boli, printre care şi cancerul. Aceşti cercetători au studiat două molecule: irinotecan, recomandat în tratamentul cancerului colorectal, şi seliclib, moleculă anticancer, indicată în faze avansate ale bolii.

Efectele secundare ale acestor medicamente se manifestă, în special, prin diaree severă la peste 30% dintre pacienţi, o dimi­nuare a globulelor albe la aproape o jumătate dintre cazuri  şi o evidentă stare de oboseală. Ciclul de veghe şi somn este legat de temperatura corpului: cu cât temperatura este mai mare, cu atât suntem mai activi; şi cu cât temperatura scade, starea de somnolenţă începe să apară.

Ritmurile corpului par a se baza pe do­uă perioade de somn în fiecare zi: una lungă pe parcursul nopţii şi una scurtă, la amiază, când mulţi oameni obişnuiesc să doar­mă. Astfel, ţinând seama de ritmul veghe-somn, irinotecanul ar trebui luat pe la ora 5 dimineaţa, iar seliclib la începutul nopţii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă