15:24 • Jumătate dintre româncele din mediul urban au rămas însărcinate din întâmplare, fără a acorda importanţă perioadei de preconcepţie, potrivit unui studiu realizat de Gallup România pentru Elevit Pronatal.
Jumătate dintre româncele din mediul urban au rămas însărcinate din întâmplare, fără a acorda importanţă perioadei de preconcepţie, potrivit unui studiu realizat de Gallup România pentru Elevit Pronatal.
Astfel, 48 la sută dintre româncele din mediul urban rămân însărcinate fără să planifice acest lucru.
Conform studiului, care a urmărit să afle cât de informate sunt româncele şi ce fac pentru a avea o sarcină sănătoasă, doar 41 la sută din femeile însărcinate sau care au născut şi-au planificat sarcina: şi-au făcut analize, şi-au urmărit ovulaţia, au luat vitamine.
O treime dintre femeile chestionate (34 la sută) nu pot menţiona spontan nici un motiv pentru care este indicat consumul de suplimente nutritive cu acid folic în perioada de preconcepţie, deşi studiile au arătat că asigurarea aportului de vitamine şi minerale este vital pentru sănătatea fătului, putând reduce cu până la 90 la sută incidenţa malformaţiilor congenitale şi ale defectului de tub neural la făt.
Peste trei sferturi dintre femei (76-78 la sută) nu iau vitamine în faza de preconcepţie şi doar un sfert (26 la sută) dintre femeile însărcinate şi 12 la sută din cele care se pregătesc pentru sarcină ştiu că malformaţiile congenitale pot fi prevenite prin consumul de multivitamine în timpul sarcinii. Dintre femeile însărcinate, 25 la sută nu ştiu de ce ar trebui să ia multivitamine în această perioadă.
Potrivit studiului, viitoarele mămici nu dau importanţă nici analizelor de sânge. Astfel, 69 la sută dintre femeile aflate în perioada de preconcepţie afirmă că îşi fac sau îşi vor face toate analizele înainte de a rămâne însărcinate. Însă doar 38-43 la sută din femeile însărcinate sau care au născut recunosc că au făcut acest lucru.
Mai puţin de jumătate din femeile chestionate (45 la sută) făceau controale periodice la medicul ginecolog înainte de sarcină. Pe perioada sarcinii, însă, ponderea femeilor care afirmă că merg la ginecolog în mod regulat creşte la 82 la sută.
Studiul realizat de Gallup România pentru Elevit Pronatal a urmărit evaluarea comportamentelor şi atitudinilor femeilor legate de perioada maternităţii, cu accent special pe efectele consumului de multivitamine şi suplimente nutritive în această perioadă.
Eşantionul folosit este reprezentativ pentru femeile cu vârsta între 20 şi 40 de ani din mediul urban, care intenţionează să-şi planifice o sarcină, sunt însărcinate sau care au născut în ultimele două luni.
Rezultatele cercetării arată că româncele nu stau bine la capitolul informare şi nu ştiu sau nu se preocupă îndeajuns de planificarea sarcinii.
Deşi consumul de suplimente nutritive cu acid folic diminuează naşterile premature şi infertilitatea cauzată de alimentaţia inadecvată, aspectele legate de mentalitate, precum şi o lipsă de informare destul de acută reprezintă în continuare principalele cauze pentru natalitatea scăzută. La acestea se adaugă numărul ridicat de avorturi provocate sau spontane şi fertilitatea în scădere.
- Mediafax
Citește pe Antena3.ro