x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Tigarile light, mai nocive?!

Studiu - Tigarile light, mai nocive?!

de Liana Hainarosie    |    25 Aug 2005   •   00:00
Studiu - Tigarile light, mai nocive?!

In cazul tigarilor light, nivelurile de nicotina si de gudron inhalate sunt de 8 ori mai mari decat cele trecute pe pachete, conform unui studiu aparut in publicatia Journal of the National Cancer Institute.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii americani au introdus o substanta, cotinina - un derivat al nicotinei - in saliva a 2.000 de fumatori. Rezultatele au aratat ca nivelurile de nicotina inhalate de fumatorii de tigari light sunt mai mari decat cele trecute pe pachet. La tigarile obisnuite s-a constatat ca nivelurile reale de nicotina sunt mai mari de 1,5 ori. Conform aceluiasi studiu, fumatorii de tigari light tind sa fumeze mult mai mult pentru a-si satisface nevoia de nicotina.

DIFERENTE. Pentru a fi trecute pe pachete, aceste niveluri sunt masurate de catre fabricanti cu ajutorul masinilor care simuleaza fumatorul. Dar nivelul de nicotina inhalat difera de la o persoana la alta. El depinde de modul cum este fumata tigara, adica timpul care se scurge dintre doua fumuri si felul in care se inhalaleaza. In timpul simularii mecanice a fumatorului, tigarile sunt dotate cu filtre speciale care dilueaza fumul cu 83%, filtre care nu se intalnesc si in cazul fumatorului real.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă