x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Suflatul puternic al nasului poate agrava răceala: ce spun medicii despre metoda corectă

Suflatul puternic al nasului poate agrava răceala: ce spun medicii despre metoda corectă

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2024   •   06:40
Suflatul puternic al nasului poate agrava răceala: ce spun medicii despre metoda corectă

Suflatul nasului oferă o ușurare temporară când suntem răciți, dar făcut incorect poate înrăutăți simptomele și poate provoca diverse complicații, arată un nou studiu prezentat de CNN.

În mod normal, nasul produce între 1 și 2 litri de mucus zilnic, cantitate care crește atunci când suntem bolnavi. În timpul răcelii, nasul produce un mucus mai gros pentru a reține virușii, explică Dr. Peter Filip, specialist în rinologie la Rush University Medical Center din Chicago.

Un studiu din anul 2000 a demonstrat, folosind un colorant special, că suflatul puternic al nasului poate împinge mucusul înapoi în sinusuri, agravând infecția. Mai mult, presiunea exercitată poate cauza diverse probleme, precum dureri de urechi, când lichidul din sinusuri călătorește prin tubul Eustachian până la urechea medie, sângerări nazale, cauzate de deteriorarea vaselor de sânge, vestibulită nazală, o infecție bacteriană care apare lângă intrarea în nas, dureri de cap, din cauza presiunii exercitate asupra sinusurilor. În cazuri extreme și foarte rare, s-au raportat chiar fracturi orbitale care au afectat vederea.

Dr. Kanwar Kelley, medic ORL din California, recomandă o tehnică corectă de suflare a nasului: închideți o nară cu degetul și suflați ușor prin cealaltă. De asemenea, folosiți șervețele moi, care conțin ingrediente hidratante precum aloe sau mentol.

Ca alternative la suflatul nasului, medicii recomandă irigarea nazală cu soluție salină, care curăță eficient cavitatea nazală, decongestionante nazale, dar nu mai mult de trei zile, pentru a evita apariția rinitei medicamentoase, comprese calde pe față și inhalații cu aburi, care ajută la fluidizarea mucusului.

Dr. Filip avertizează că folosirea spray-urilor decongestionante mai mult de trei zile le face mai puțin eficiente și poate provoca inflamații suplimentare în nas, agravând congestia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: raceala sinusuri