x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Suplimente nutritive pro si contra

Suplimente nutritive pro si contra

30 Noi 2004   •   00:00

Un important studiu realizat in SUA deschide discutia despre suplimentele nutritive. Potrivit studiului, aceste produse nu ar proteja organismul, ci dimpotriva, in unele cazuri ar fi chiar periculoase. Totusi nu trebuie sa ne pripim in concluzii categorice.

MAGDA MARINCOVICI

Antioxidantii au reputatia ca ar fi o arma eficienta impotriva multor boli, in special a cancerelor. In numarul din octombrie al revistei stiintifice Lancet se sustine ca suplimentele cu antioxidanti nu ar fi tocmai capabile sa ne fereasca de cancere, dar chiar ar creste riscurile mortii premature.

ASOCIERI. In fata unei asemenea sanctionari a suplimentelor nutritive, cercetatorii danezi de la Universitatea din Copenhaga au adunat sute de studii privind efectul antioxidant al acestor produse asupra cancerului digestiv. Ei au selectat din noianul de studii 14 realizate dupa toate regulile stiintifice, grupand un lot de 170.000 de persoane. Produsele studiate sunt antioxidantii clasici: betacaroten, vitaminele A, C, E si seleniu. Dintre acestea, se pare ca doar seleniul isi pastreaza rolul de luptator contra cancerului. Rezultatele arata ca asocierile betacaroten/vitamina A si betacaroten/vitamina E par sa fie periculoase.

PRECIZARI. "Studiul a fost realizat cu antioxidanti folositi in doze asemanatoare medicamentelor de catre persoane fragilizate de boli severe", avertizeaza Brigitte Lelievre din cadrul Sindicatului Dietei si Complimentelor Alimentare. In Franta, regimul acestor produse este unul dintre cele mai stricte. Ele trebuie sa se pastreze intre limitele existente in mod obisnuit in alimentatie. De altfel, si autorii studiului au recunoscut ca lucrarea lor a fost efectuata utilizand doze administrate punctual si ca nu pot fi extrapolate la oferta din comert.

CONSULTAREA MEDICULUI. Se pune intrebarea daca suplimentele ne protejeaza sau nu sanatatea. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare, sustine: "Suplimentele nutritive trebuie luate personalizat, la recomandarea medicului, in functie de starea de sanatate, varsta, sex, profesie. Si numai daca avem analizele la zi". Suplimentele nu inlocuiesc hrana! Conditia esentiala pentru protejarea sanatatii ramane alimentatia echilibrata si variata. Se stie ca solul nostru este sarac in zinc, ca alimentatia ofera intre 20% si 30% din necesarul de vitamina D, ca avem lipsa de iod cu toata idoarea sarii. Necesarul acestor elemente poate fi asigurat de suplimente.

ALIMENTATIE
Unul dintrele cele mai valoroase studii asupra antioxidantilor, SUVIMAX, realizat in Franta si publicat in noiembrie 2004, arata ca o crestere a antioxidantilor in alimentatie permite diminuarea riscului de cancer doar la barbati. Deoarece - potrivit studiului - femeile in majoritatea lor au o alimentatie mai echilibrata comparativ cu barbatii. Insa concluzia majora a acestui studiului francez arata ca "este esentiala alimentatia variata si echilibrata, insistand pe fructe si legume, care poate proteja sanatatea". Chiar daca suplimentele pot servi drept suport de sustinere in cazul anumitor dezechilibre, suplimentele nu vor inlocui bunele obiceiuri alimentare.
DEFINITIE
Potrivit reglementarilor noastre, suplimentele nutritive sunt preparate sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide care au in compozitia lor nutrienti (macro si micronutrienti) si/sau alte substante comestibile care sunt consuamte in cantitati definite, in mod suplimentar fata de aportul alimentar. Prof. dr. Mencinicopschi precizeaza ca in categoria suplimentelor nutritionale intra: vitamine si elemente minerale, proteine pure, uleiuri alimentare dietetice (germeni de cereale, ulei de ficat de peste, fosfolipide (lecitine, cefaline etc.), fibre alimentare, lapte pentru copii, produse pentru copii ("baby-food"), indulcitori sintetici, produse pentru slabit etc.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă suplimentele