x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tăieţei şi chelia de gradul VI

Tăieţei şi chelia de gradul VI

de Florin Condurateanu    |    08 Noi 2009   •   00:00
Tăieţei şi chelia de gradul VI
Sursa foto: Alberto Pizzoli/Afp/mediafax

Zicea ilustrul Cezar că e bine să-ţi alegi consilieri graşi şi cu chelie, pentru că aceştia sunt cei mai destoinici. Mai umblă vorba că bărbaţii cu chelie sunt harnici la pat. Unii zic vorbe bune despre chelioşi, că în concediu, la mare, jucând fotbal pe plajă, nu le alunecă mingea pe freză când o lovesc cu capul. După cum unii cu chelie se laudă că lipsa părului nu le mai creează probleme cu mătreaţa. Şi o altă vorbă deşteaptă este că bărbatul cu chelie face economii şi nu cumpără pieptăn, fiindcă îşi face freza cu prosopul.

Astea toate-s vorbe cu haz de necaz şi palide consolări pentru bietul bărbat cu chelie. Fiindcă nu e nici o bucurie să-ţi lucească, precum un reflector la Teatrul "Tănase", ditamai chelia ta transpirată.

După cum nu e plăcut să ai atâta păr pe cap precum genunchiul. Până una alta, între atâtea necunoscute ale medicinei, s-a furişat şi incapacitatea de a descoperi un tratament pentru a repara chelia şi a face să crească din nou părul pierdut. După cum mare brânză nu s-a inventat în vreo metodă care să împiedice căderea părului şi apariţia cheliei. Una peste alta, se pare că unica rezolvare pentru cei disperaţi că au chelie este transplantul de păr.

Umblă vorba că una dintre cele mai reuşite transplantări de păr i s-a făcut simpaticului Silvio Berlusconi, care are o freză de invidiat. În schimb, la alţii, mutarea de păr care să astupe chelia sare în ochi de la o poştă şi se vede că e ceva artificial. De altfel, chirurgia estetică numeşte un transplant de păr ca fiind reuşit dacă el imită cât mai mult naturalul. Iar o astfel de operaţie ratată este când sare în ochi transplantul de păr, iar noua frizură seamănă cu părul de păpuşă.

Explică operaţia de transplant de păr chirurgul de microchirurgie estetică şi reconstructivă Cristian Niţescu. Cea mai rea chelie este cea de tip VI, foarte întinsă, cu păr rămas doar în zona de ceafă şi la tâmple. La aceşti chelioşi de gradul VI implantul de păr e dificil, căci nu au destul păr încât să fie implantat. Tehnica de transplant de păr funcţionează cel mai bine la chelia de tip II sau de tip III. Cel mai des cade părul din creştetul capului. Părul de la tâmple, de la ceafă şi de la partea dinspre spate a creştetului capului este mai rezistent.

Tocmai din aceste regiuni cu păr persistent se recoltează grefele pentru chelia din creştet. Din aceste zone rămase cu păr se decupează insule de piele cu păr, lungi de 15 cm, dar subţiri, cu lăţime de doar 1 cm. Această fâşie lungă şi subţire are circa 3.000 de fire pe ea. Aceste tăieri de insule lungi cu păr permit coaserea cap la cap pe zona cheliei, fără a se cunoaşte grefarea. După ce s-au recoltat de la ceafă şi de la tâmplă aceste fâşii lungi şi subţiri cu păr, această fâşie se mărunţeşte precum tăieţeii, sub microscop.

Grefele mici au şanse sporite să se prindă pe chelie. Spre fruntea cheliosului se pun fâşii cu un fir de păr, apoi, mai spre creştet, se cos insule cu două fire de păr, iar mai în mijlocul creştetului şi uşor spre partea din spate se cos fâşii cu trei şi patru fire de păr.
Astfel, grefa de păr are şanse de a părea o frizură naturală şi nu o perucă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă