Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş, unde sunt operaţi pe cord deschis nou-născuţi este nevoit să îşi reducă activitatea la jumătate, din cauză că bugetul a fost ciuntit.
"Suntem nevoiţi să reducem activitatea la 50%, este o perioadă foarte dificilă şi suntem nevoiţi să nu utilizăm resurse pe care le-am pregătit decenii, pentru că nu sunt condiţii să le utilizăm la valoarea maximă. Suntem nevoiţi să facem un triaj care nu este foarte sănătos, să stabilim care cazuri sunt urgenţe şi care nu", a declarat prof. dr Radu Deac, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institut.
"Copiii vin din toată ţara, zi şi noapte, într-o săptămână am realizat trei operaţii de transpoziţii, ceea ce este remarcabil. Transpoziţia de vase mari este cea mai solicitantă intervenţie, în puţine locuri din Europa se realizează. Vă dau un exemplu, o clinică din Europa a fost închisă pentru că din 32 de transpoziţii 28 au murit. La noi se realizează o chirurgie de înaltă performanţă", a continuat Radu Deac (foto).
400 DE CAZURI, ÎN AŞTEPTARE
"La Târgu-Mureş este singurul centru care acceptă aceste urgenţe şi zboară elicopterele de peste tot, ceea ce duce la amânarea intervenţiilor programate. Avem 400 de copii împrăştiaţi în toată ţara şi toţi aşteaptă acceptul. Dintre aceştia, patru sunt de urgenţă maximă, dar în fiecare zi apar cazuri noi. Am făcut memorii peste memorii către toţi miniştrii, o să facem şi către actualul ministru, ca să înţeleagă importanţa cardiologiei pediatrice", a declarat şi chirurgul Horaţiu Suciu.
La Târgu-Mureş se efectuează peste 300 de intervenţii pe inima copiilor, în condiţiile în care un centru european are o medie de 250. Cifra propulsează Institutul pe primele 20 de centre de profil din Europa.
Citește pe Antena3.ro