x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tataneasa amelioreaza hiperaciditatea gastrica

Tataneasa amelioreaza hiperaciditatea gastrica

27 Mar 2004   •   00:00

Tataneasa (Symphytum officinale) a fost folosita frecvent in uzul intern, sub forma de decoct (1-2 lingurite la o cana).

Pentru uzul extern, se recomanda un preparat obtinut din 4-5 linguri de planta la o cana. Recomandarile majore pentru administrarea interna a decoctului din aceasta planta sunt gastrite hiperacide si ulcere gastro-duodenale.

CALITATI. Cerintele fitoterapiei moderne au determinat o extindere a folosirii extractelor industriale, realizate in conditii tehnologice controlate, cu concentratii standardizate de principii active. Acestea sunt tinctura si extractul uleios de tataneasa.

In tinctura sunt extrase, predominant, principiile chimice care confera calitati antiinflamatoare, cicatrizant epitelizanta, hemostatica, astringenta, antimicrobiana si antidiareica. Aceste calitati fac tinctura utila in multe afectiuni digestive ca gastritele hiperacide, ulcerul gastro-duodenal, diareile, dizenteria, dar si in guta, in bronsite, afectiuni renale, diabet etc.

Tratamentele interne cu tataneasa nu vor depasi durata de 4-5 saptamani pe an.

ANTINEOPLAZIC. In uzul extern se administreaza diluat in tratamentul ulcerului varicos, al psoriazisului, al abceselor dentare.

Extractul uleios contine in mod selectiv componentele liposolubile cu o serie de proprietati farmacologice care le fac utile in tratamentul local al spodilozelor anchilozante, al ulcerului varicos, al contuziilor, iritatiilor si plagilor pielii. Calitatile antineoplazice il fac util in tratamentul adjuvant al neoplaziilor pielii. caseta

Pentru „cazuri de urgenta"

Tataneasa este o planta ierboasa, perena, robusta, cu o inaltime de pana la 80 cm, cu o tulpina paroasa, aspra, cu frunze lunguete ovale, spre si ascutite la varf. S-a folosit inca din antichitatea romana pentru tratamentul ranilor greu vindecabile, a traumatismelor si fracturilor osoase (fiind mentionata in lucrarile lui Glaucias, medic militar, cu 180 ani i.Hr.). In Evul Mediu era folosita in Vestul Europei, atat in tratamentul fracturilor osoase, cat si in boli digestive si de plamani. Amerindienii au remarcat o calitate terapeutica particulara: refacerea mucoaselor afectate prin sangerare, stari in care tataneasa reface mucoasele, calmeaza inflamatiile si creste secretiile fiziologice protectoare. Radacina acestei plante este partea cea mai valoroasa, pentru fitoterapie.
Dr. Stefan Manea

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă