x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Teama de menopauză

Teama de menopauză

de Georgeta Licsandru    |    30 Sep 2008   •   00:00

Unele femei asociază menopauza cu încheierea scopului lor în viaţă, în familie. Altele se tem că, odată ajunse la menopauză, nu vor mai fi la fel de atrăgătoare în ochii partenerului de viaţă.



Unele femei asociază menopauza cu încheierea scopului lor în viaţă, în familie. Altele se tem că, odată ajunse la menopauză, nu vor mai fi la fel de atrăgătoare în ochii partenerului de viaţă. Despre aceste temeri vorbim cu conf. dr Daniel Popescu, directorul Policlinicii "Şerban Vodă": "La menopauză, unele femei devin irascibile, nervoase, ele trebuie să înveţe să îşi controleze starea respectivă, pentru că altfel apar conflictele în relaţia de cuplu, în relaţiile cu ceilalţi. Atât femeia, cât şi partenerul ei trebuie să accepte menopauza ca pe o stare normală. Menopauza nu reprezintă o dramă. Apetitul sexual al femeii scade, deoarece dispar hormonii care asigură funcţionalitatea tractului genital. Pe fondul lipsei de hormoni, peretele genital se usucă, îşi pierde elasticitatea, în această zonă apare senzaţia de arsură, de usturime. Pentru a preveni astfel de neplăceri, femeia trebuie să ia un tratament de întreţinere cu doze mici de hormoni". Există pe de o parte produse naturiste (pe bază de soia, salvie, in), pe de altă parte ovule care se folosesc o dată la trei-patru zile şi care menţin elasticitatea peretelui vaginal. Astfel, viaţa sexuală îşi va urma cursul firesc.

Substituţie hormonală

Bufeurile, uscăciunea vaginală, insomniile, problemele de memorie, tulburările de concentrare care apar o dată cu menopauza pot fi rezolvate şi prin tratament de substituţie hormonală. Şi moralul femeii este altul dacă urmează un astfel de tratament. Totuşi, specialiştii atrag atenţia că administrarea de hormoni creşte riscul de cancer de sân. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, între 3% şi 6% dintre cazurile de cancer de sân sunt cauzate de tratamentul de substituţie hormonală. Acest tratament are şi alte efecte secundare: migrene, tulburări digestive, tulburări circulatorii. "Este un joc cu bomba atomică. Este un risc pe care şi-l asumă pacienta respectivă. Pacienta are o suferinţă clară când i se recomandă tratamentul de substituţie hormonală. Fie are un partener mai tânăr, fie are o activitate care îi solicită memoria", arată conf. dr Daniel Popescu.

STATISTICI. În mod normal, menopauza se instalează între 50 şi 55 de ani. Studiile Societăţii Române de Menopauză arată însă că în ţara noastră femeile ajung la menopauză între 40 şi 45 de ani din cauza stresului şi a alimentaţiei. Multe femei se tem că menopauza aduce cu ea şi kilograme în plus. Aceasta în ciuda faptului că mănâncă la fel ca înainte. Conf. dr Daniel Popescu pune acest fenomen pe seama încetinirii arderilor şi a lipsei hormonilor sexuali.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii