x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tehnica linguală

Tehnica linguală

de Dr. Diana Cojocaru    |    12 Aug 2008   •   00:00

Cu ani în urmă, tratamentul ortodontic se adresa în mod special adolescenţilor şi preadolescenţilor, dar, o dată cu evoluţia tehnicilor de tratament fixe, adulţii beneficiază din ce în ce mai mult de acest tip de tratament. Deoarece malocluziile (anomaliile dentare şi maxilare) pot interfera cu funcţiile sistemului stomatognat (masticaţie, vorbit, respiraţie, deglutiţie), tratamentul ortodontic nu se impune doar din motive estetice, ci şi restaurativ-funcţionale. Factorul social şi cel al propriilor valori estetice dau o mare importanţă unui zîmbet frumos armonizat cu liniile feţei, acestea încadrînd tratamentul ortodontic în ramura cosmeticii dentare.Cu ani în urmă, tratamentul ortodontic se adresa în mod special adolescenţilor şi preadolescenţilor, dar, o dată cu evoluţia tehnicilor de tratament fixe, adulţii beneficiază din ce în ce mai mult de acest tip de tratament. Deoarece malocluziile (anomaliile dentare şi maxilare) pot interfera cu funcţiile sistemului stomatognat (masticaţie, vorbit, respiraţie, deglutiţie), tratamentul ortodontic nu se impune doar din motive estetice, ci şi restaurativ-funcţionale. Factorul social şi cel al propriilor valori estetice dau o mare importanţă unui zîmbet frumos armonizat cu liniile feţei, acestea încadrînd tratamentul ortodontic în ramura cosmeticii dentare.

Indiferent de vîrstă, tratamentul ortodontic poate îmbunătăţi ocluzia, poate mări eficienţa dinţilor în raport cu funcţia pe care o exercită şi poate crea un zîmbet armonios. Ortodonţia presupune repoziţionări dentare o dată cu rădăcinile acestora, ceea ce are ca efect un suport superior coroanei dintelui, iar tratamentul ortodontic prezent oferă maximul de confort şi reducerea din ce în ce mai mult a timpului de tratament.

Prin tratamentul ortodontic se poate de asemenea obţine o reconturare a aspectului facial, la nivelul maxilarelor, buzelor, bărbiei, mai ales atunci cînd se combină cu proceduri chirurgicale maxilo-faciale. To­to­dată, un aspect important în tratamentul ortodontic este dat de gradul de men­ţi­ne­re a igienei orale, semnificativ îm­bu­nătăţită în urma efectuării tratamentului.

Aparatele linguale sînt complet invi­zibile, nu prezintă nici un impediment estetic, majoritatea adulţilor preferînd acest tip de tratament ortodontic, datorită impactului social pe care ar putea să-l aibă un aparat convenţional vestibular.

Chiar şi cu o profilaxie riguroasă a efectelor iatrogene posibile în urma tratamentului ortodontic, decalcificările dentare vestibulare sînt totuşi des întîlnite o dată cu îndepărtarea aparatului. Decalcificarea dentară este în raport direct cu tratamentul ortodontic, procesul fiind stopat din momentul îndepărtării aparatului. Potenţialele decalcificări pe feţele linguale dentare nu au nici un efect negativ estetic şi apar doar în foarte rare cazuri.

Avantaje

Expansiune – tratamentul cu aparate linguale în cazurile particulare, ce necesită expansiunea arcadelor dentare, prezintă multe avantaje. Pe de o parte, arcul lingual reprezintă 1/3 din lungimea unui arc folosit în tramentul clasic vestibular, astfel încît introdus la nivelul unei arcade înguste, pe o distanţă mai mică, are o compresie mai mare, obţinîndu-se astfel un efect de expansiune mai eficient. Astfel încît, dacă se foloseşte arcul corect, din punct de vedere al proprietăţilor elastice ale materialului din care e confecţionat, forţa rezultantă este mult mai eficientă în corectarea arcadelor ce necesită expansiune.

Ocluzia adîncă

În aceste cazuri se impune deschiderea ocluziei într-o primă fază. Mai ales în ca­zurile severe, folosirea unui tratament con­venţional vestibular presupune o bio­me­canică mai complexă. În cazul tehnicii linguale, ocluzia poate fi deschisă din mo­mentul aplicării aparatului, deoarece pa­cientul muşcă pe partea anterioară a a­pa­ratului (bracket-urile aplicate pe dinţii an­teriori), iar ocluzia deschisă posterioară se poate închide relativ repede. Acestea sînt cîteva dintre puţinele avantaje şi diferenţe pe care le prezintă un aparat ortodontic lin­gual vs tehnica convenţională vestibulară.

Dintre tehnicile linguale folosite în prezent, tehnica Incognito prezintă o apli­cabilitate foarte largă. Obţinerea unei ocluzii ideale la un pacient adult este dificilă. Tratamentele restaurative anterioare tratamentului ortodontic pot îngreuna implementarea conceptelor ideale din punct de vedere ortodontic. Mai mult, în cazul pacienţilor adulţi, e necesar un compromis în majoritatea cazurilor, datorită modificărilor degenerative (prin vîrstă) ale întregului sistem stomatognat. Tehnica Incognito se ba­zează pe persona­lizarea atît a tratamentului, cît şi a aparatului ortodontic aplicat, prin fabricarea în laboratoare profesionale de cea mai înaltă calitate a unui model individualizat fiecărui caz în parte. Pe baza acestuia se realizează designul aparatului ortodontic cel mai eficient, particular fiecărui pacient. Astfel, întregul tratament ortodontic în tehnica linguală Incognito este optimizat, pentru a aduce maximul de funcţionalitate, eficacitate şi confort în raport cu cerinţele specifice fiecărui pacient. Tehnica linguală este o opţiune excelentă în cazul adulţilor şi adolescenţilor, specificitatea aparatului lingual eliminînd multe dificultăţi clinice din cadrul tehnicilor convenţionale, asigurînd pacientului o experienţă pozitivă în urma efectuării tratamentului ortodontic.

×
Subiecte în articol: tehnică tratamentul ortodontic