x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Telemedicina - Chirurgie comandata de la distanta

Telemedicina - Chirurgie comandata de la distanta

16 Iul 2004   •   00:00

Telemedicina este tehnologia care are potentialul de a perfectiona serviciile medicale, prezentand avantaje deosebite pentru pacient, medic si in planul costurilor, au afirmat participantii la conferinta "Telemedicina - tehnologie de success in secolul 21".

MAGDA MARINCOVICI

Telemedicina presupune un robot de ultima generatie care printr-un sistem de comunicare performant, raspunde la comenzile pe care le primeste de la un specialist aflat in orice punct de pe glob.

PREMIERA. In 2001, a fost realizata prima interventie chirurgicala la distanta, cu pacientul in Europa, respectiv la Strasbourg, si profesorul doctor la New York. Pentru realizarea comunicarii a fost necesara instalarea unui cablu de fibre optice sub Oceanul Atlantic. Telemedicina, definita succint ca medicina la distanta, are aplicatii educationale si medicale.

EDUCATIE. In planul educatiei, studentii la medicina pot beneficia de informatii de ultima ora, participarea la ateliere practice. Practic, un student poate prin aceasta tehnologie sa aiba acces la cursuri tinute de specialistii cei mai bine cotati in lumea medicala, la ora actuala. De asemenea, telemedicina permite evaluarea rapida a performantelor studentilor.

MEDICINA. In plan medical, telemedicina eficientizeaza asistenta medicala in zone greu accesibile. Telemedicina confera actului medical promptitudine si siguranta. "Chirurgi buni nu sunt pe toate drumurile. Dar ei pot fi consultati la distanta prin tehnologia telemedicinii. Astfel, un chirurg poate avea performante intr-un anumit tip de operatii. El poate fi abordat, iar pacientul aflat la distanta sa beneficieze de supraspecializarea chirurgului respective", precizeaza profesorul doctor Irinel Popescu. Din punct de vedere financiar telemedicina se face cu bani multi, dar acestia se regasesc in cresterea calitatii actului medical.

ROBOTI

In tara noastra se incearca aplicarea unui proiect de telemedicina in zona Delta Dunarii pentru unele localitati izolate intre ape. La Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj au fost realizate deja recoltare robotica de rinichi, operatii asistate robotic cu comanda si coordonare intre Cluj si München. Prin tehnologia telemedicinei, din acest an opt maternitati vor avea posibilitatea unui schimb rapid de informatii intre ele, dar si cu specialisti din Elvetia si Ucraina.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă telemedicina