x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tensiunea mica da batai de cap

Tensiunea mica da batai de cap

24 Sep 2004   •   00:00

Ameteli, oboseala, transpiratii, palpitatii, dificultati de concentrare a atentiei si de memorie… Acestea sunt semne ca ati putea avea tensiunea mica, ceea ce ar trebui sa va indrume catre medicul cardiolog.

STELUTA INDREI

Cele mai multe sfaturi ale specialistilor se refera la suferinzii de hipertensiune. Insa nu trebuie sa-i uitam pe hipotensivi, adica acele persoane care au tensiunea arteriala sub 10 mm Hg. "Tinerele, sportivii antrenati, persoanele vagotone pot avea hipotensiune fara sa resimta anumite simptome, iar asta nu inseamna ca sunt bolnavi. Simptomele precum astenia, ameteala, palpitatiile, transpiratiile, tulburarile de concentrare a atentiei, de memorie, tulburarile sexuale pot conduce la diagnosticul de hipotensiune arteriala si vorbim atunci despre o boala", semnaleaza medicul primar cardiolog Iuliana Apostol de la Policlinica Drumul Taberei. Tensiunea mica este secundara anumitor boli neurologice, endocrine, cardiovasculare (stenoza aortica, stenoza mitrala, infarct s.a.), infectioase, diabet etc. Si batranii care sufera de tulburari circulatorii cerebrale au tensiunea mica. Din cauza hipotensiunii se poate ajunge la lesin, iar in cazuri foarte rare apar convulsiile.

FEMEILE. Hipotensiunea afecteaza un adult din 20, dar femeile sunt cele mai expuse acestui risc. "Hipotensiunea arteriala este apanajul femeilor", spune medicul Iuliana Apostol. Statisticile arata ca raportat la 60 de femei care sufera de hipotensiune doar doi barbati au valori asemanatoare ale tensiunii. Contrar hipertensiunii, valorile sub 10 ale tensiunii nu reduc speranta de viata a indivizilor, dar pot afecta calitatea vietii de zi cu zi.

RECOMANDARI. De cele mai multe ori hipotensiunea poate fi tinuta sub control printr-o dieta si un regim de viata corespunzatoare. Medicamentele contra hipotensiunii se administreaza numai in cazurile severe. Regula de aur: daca suferiti de hipotensiune trebuie sa mancati sarat (cel putin 10 grame de sare pe zi) si sa beti foarte multe lichide. Mancarea sarata va va provoca setea si va va ajuta sa beti mai multa apa. Este recomandata o cafea dimineata. Si nu uitati sa faceti miscare periodic: plimbari, un sport adecvat… Nu practicati o activitate fizica intensiva si evitati deshidratarea, pentru ca aceasta duce la scaderea tensiunii. Nu consumati alcool.

SFAT. In general, hipotensiunea se manifesta atunci cand stam in picioare (ortostatism), iar foarte multe persoane sunt ametite cand se ridica din pat. De aceea este bine sa nu va ridicati brusc, ci sa procedati "batraneste". Ridicarea brusca provoaca o scadere excesiva a tensiunii, numita hipotensiune ortostatica. Din aceasta cauza este posibil sa cadeti sau sa va pierdeti cunostinta. Intindeti-va inainte sa va ridicati si asezati-va cateva secunde pe marginea patului, apoi ridicati-va usor in picioare. Trebuie sa ii lasati timp organismului sa se adapteze la pozitia verticala, evitand astfel senzatia de ameteala.

ATENTIE

Potrivit medicului cardiolog Iuliana Apostol, exista oameni care au avut tensiunea mare perioade foarte lungi. "In aceste conditii, circulatia lor cerebrala se adapteaza la praguri tensionale mari. Cand dupa tratament se trece brusc de la o tensiune foarte mare (18 mm Hg) la o tensiune normala (12 mm Hg), pacientul resimte ca si cum ar suferi o hipertensiune severa. Aceasta este o hipotensiune relativa."

Acesti pacienti care sufereau de hipertensiune au aceleasi simptome ca unii cu probleme de hipotensiune. Scaderea tensiunii de la valori foarte mari trebuie facuta treptat, iar medicii cardiologi, atunci cand prescriu tratamentul hipertensiunii, trebuie sa respecte aceasta conditie esentiala.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă hipotensiune