Hi-hi-hi! Ha-ha-ha! Ho-ho-ho! Fiecare in felul lui, un grup de oameni izbucnesc in hohote de ras molipsitor. Animatorul da startul printr-o gluma, un banc, o povestioara hazlie. Sau toti se pun pe ras dupa vizionarea unui filmulet comic. Si o tin asa 10-15 minute. Astfel decurge o sedinta de terapie prin ras intr-un centru specializat din Japonia sau Franta. 10-15 minute de ras inseamna foarte mult daca ne gandim ca am uitat sa radem. In prezent, radem in medie putin mai mult de un minut pe zi, contra 20 de minute inainte de primul razboi mondial. Din pacate, in tara noastra nu exista centre de terapie prin ras, dar psihologul Mirela Zivari de la Clinica Psihoconsulting ne asigura ca nu avem neaparata nevoie de un mediu specializat pentru a profita de beneficiile rasului. Deoarece, chiar daca nu vindeca, rasul este un medic bun. El ajuta enorm in lupta contra durerii, hipertensiunii, anxietatii, tristetii. Cand radem cu pofta, organismul nostru secreta hormoni ai starii de bine endorfine si cateclamine care alunga stresul, durerea, depresia, cresc senzatia de placere, linistesc respiratia si ritmul cardiac. Studiile demonstreaza ca persoanele optimiste preintampina problemele de hipertensiune, pe cand cei care sufera de ulcer, gastrita, sunt persoane inchise, stresate, rareori cu zambetul pe buze. Din punct de vedere fizic, bucuria, optimismul se traduc printr-o stare activa la nivelul tuturor organelor, care functioneaza mai bine. In schimb, supararea prelungita duce la disfunctionalitati ale organelor si chiar la incetinirea metabolismului. Dovada o reprezinta persoanele depresive, care slabesc pentru ca starea de tristete profunda le afecteaza metabolismul.
Umorul face viata mai frumoasa
Psihologul Mirela Zivari este de parere ca fara umor am fi niste oameni seci. "Rasul, glumele, buna dispozitie au un rol foarte important in viata noastra, dar uneori noi, adultii, uitam sa mai radem cu gura pana la urechi, uitam sa ne jucam cu copiii in parc." Ideal ar fi sa nu ne inchidem in noi, sa profitam la maximum de momentele vesele, sa ne exprimam trairile interioare, sa ne descarcam energia prin ras. Este suficient sa gasim o mica sursa de buna dispozitie pentru ca apoi sa ne autosurprindem ca avem mai mult chef de viata. "Fie ca vorbesti cu o persoana haioasa, spontana, care spune glume si se tine mereu de sotii, fie ca vizionezi filmulete cu tot felul de intamplari hazlii (de genul Camera ascunsa) sau filme de comedie, este bine sa razi din toata inima. Dimineata este mai vesela daca asculti un post de radio unde se difuzeaza o emisiune cu muzica, glume, farse... Sau te indrepti mai cu viata spre serviciu daca in tramvai citesti o carte de umor in loc sa faci revista presei", sugereaza psihologul Mirela Zivari.
Exemplul unei vedete
Am putea chiar sa luam exemplul vedetei Kylie Minogue. Cu ajutorul rasului, ea s-a vindecat mai repede de cancerul mamar cu care a fost diagnosticata in urma cu un an. Kylie Minogue, in varsta de 37 de ani, a declarat ca a utilizat terapia prin ras ca adjuvant alaturi de chimioterapie. "Ascultam muzica, dansam si ne uitam la comedii", a povestit sora ei, Dannii, in varsta de 34 de ani. "Ne placea sa dansam pe orice melodie, orice era vesel si amuzant", a mai spus Dannii.
Clovni la spitale de copii
Rasul este un veritabil medicament mai ales in cazul copiilor bolnavi. Pe langa boala in sine pentru care vine la spital, micutul este traumatizat de acel mediu, indiferent de cat ar fi de amabili sau de profesionisti medicii. Copilul care sta in spital traieste o perioada groaznica pentru ca este rupt de scoala, de prieteni, parinti, se simte izolat, uitat, este suparat, inexpresiv. Si atunci este foarte important sa fie inveselit din cand in cand. Vizitele clovnilor la spitalele de copii sunt momente deosebite pentru micutii pacienti. Chiar si unele spitale de copii din tara noastra organizeaza astfel de vizite amuzante, Spitalul "Grigore Alexandrescu" fiind unul dintre ele. Indiferent de boala, de la simple raceli, otite pana la fracturi, traumatisme, cancere, copilul are nevoie sa lupte. Si buna dispozitie este cea mai buna metoda pentru a-l scoate din starea proasta in care se afla.
|
SFATUL MEDICULUIOrice om intampina in viata si probleme medicale sau perioade cand viitorul i se pare sumbru. Dar ori de cate ori are ocazia sa rada, psihologul Mirela Zivari spune ca este bine sa o faca, sa guste glumele celor din jur. Astfel isi recapata increderea in sine, se produce un declic si realizeaza ca poate nu este atat de bolnav sau atat de suparat pe cat crede, daca a fost capabil sa rada. El incepe sa gandeasca pozitiv: "Starea mea s-a schimbat in bine, pentru ca am putut sa rad si chiar mi-a facut bine acest lucru". Optimismul ne ajuta sa depasim situatiile dificile, iar daca ar fi sa dam crezare unui proverb, rasul ne prelungeste viata: "Cine rade mult traieste mult". |
|
AUTOMUTILARE. In spatiul nostru balcanic, a rade cu pofta, a te exprima prin ras zgomotos poate fi interpretat ca semn de proasta crestere sau chiar de infantilism. Ceea ce este total gresit. Ce este mai frumos si mai sanatos decat sa razi cu gura pana la urechi ca in vremea copilariei? Cei care isi blocheaza manifestarile emotionale in simple grimase sau intr-un zambet usor in coltul buzelor, cand de fapt ar putea sa rada cu toata gura, se automutileaza, arata Mirela Zivari.
Citește pe Antena3.ro |
STIRI
|
SLABIRE. Se spune ca rasul ingrasa. Nu este adevarat. Desi nu poate inlocui exercitiile fizice, rasul slabeste. Cercetatorii de la Universitatea Vanderbilt au descoperit ca rasul poate ajuta la arderea caloriilor, dar pentru a obtine rezultate vizibile avem nevoie sa radem cel putin 15 minute in fiecare zi, timp de un an, pentru a pierde doua kilograme. Rasul este un act fiziologic complex care antreneaza aproximativ 60 de functii ale organismului.
AVANTAJE. Studii facute pe subiecti cu varste intre 12 si 70 de ani au dovedit ca rasul inlatura insomnia, reduce frecventa migrenelor, creste capacitatea de a face fata stresului, imbunatateste memoria. De asemenea, cuplurile in care se rade la unison macar 10 minute pe zi sunt mai stabile, comunica mai bine, iar rata divorturilor este de patru ori mai mica decat in cazul partenerilor care rad o data pe saptamana sau mai rar. Copiii provenind din familii in care rasul este o prezenta zilnica se dezvolta armonios din punct de vedere fizic si psihic si au rezultate scolare bune.
NORD SI SUD. Specialistii au observat ca popoarele nordice rad mai putin decat cele sudice. Pe drept cuvant se spune ca nordicii sunt persoane cu sange rece, se nasc flegmatici din cauza climei. Explicatia: frigul limiteaza prelucrarea adrenalinei in organismul lor. In schimb, italienii, mexicanii, brazilienii sunt persoane vesele, extrovertite, colerice. Datorita glucozei si excesului de vitamine asimilate pe tot parcursul anului din legume si fructe, sudicii beneficiaza in permanenta de asa-numitul complex glucozo-energetic, care stimuleaza functiile cerebrale, inclusiv simtul umorului.
|