x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Terapie pentru copiii prematuri

Terapie pentru copiii prematuri

12 Iul 2004   •   00:00

Bebelusii prematuri trebuie sa urmeze programe de kinetoterapie pentru a ajunge sa se dezvolte la fel ca si ceilalti copii. Pentru aceasta, parintii se vor adresa centrelor specializate in aceasta terapie.

STELUTA INDREI

Singura solutie pentru rezolvarea problemelor de miscare ale unui copil prematur este kinetoterapia. "Nimic nu este mai dureros pentru o familie care si-a dorit un copil decat sa vada ca el este deosebit fata de ceilalti copii. Terapia prin miscare nu face rau copilului, daca este facuta corect, aceasta fiind singura sansa pentru ca micutul sa mearga in picioare si sa se descurce la fel ca si ceilalti. Parintii trebuie sa inteleaga ca nu exista o pastila-minune care sa rezolve problema motorie a copilului", semnaleaza kinetoterapeutul Elena Caciulan de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului - Laboratorul de Cercetare pentru Sanatatea Mintala.

SFATURI. Cu cat kinetoterapia incepe mai devreme, cu atat sansele de recuperare sunt mai mari, ajungand pana aproape de 100%, in functie de problema fiecarui copil. Este ideal sa se inceapa gimnastica de la patru luni. Pentru a obtine rezultate bune este obligatoriu ca terapia sa fie continua. Orice intrerupere atrage pierderea progreselor facute de copil si reluarea programului kinetic de la inceput. "Kinetoterapia ar trebui sa se faca de doua ori pe zi, dar si o data pe zi este foarte bine pentru ca rezultatele sa apara repede, iar recuperarea copilului sa se faca intr-un timp cat mai scurt", afirma presedinta Asociatiei Kinetoterapeutilor Bucuresti - Muntenia Elena Caciulan. Bebelusii vor efectua sedinte de 25-35 de minute, dar ele pot dura si o ora, in functie de varsta si de gravitatea afectiunii.

AVANTAJE. Terapia prin miscare este cea mai ieftina forma de tratament, degrevand sistemul sanitar de cheltuieli inutile. "Daca la nivel national s-ar incepe un program pentru recuperarea copiilor prematuri, acestia ar avea mai multe sanse de a avea o viata sanatoasa. Avantajele le-ar avea bineinteles copiii, iar apoi familia si societatea romaneasca", sustine Elena Caciulan.

INCREDERE
Recuperarea unui copil prematur inseamna ani si ani de munca, de aceea este important ca familia sa colaboreze perfect cu specialistul. Parintii trebuie sa aiba incredere in kinetoterapeut si sa nu se plimbe de la un specialist la altul pentru ca nu vor face decat sa aiba o atitudine in defavoarea copilului. Este important ca acasa copilul sa fie pozitionat corect cu ajutorul unor aparate recomandate de kinetoterapeut, cum ar fi: verticalizatorul pentru pozitia de ortostatism (in picioare), trop-lapin pentru pozitia in genunchi, atele posterioare pentru pozitia labei piciorului, platforme de echilibru, mingi Bobat.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă