"Vai, mor de răs!" Expresia poate fi adevărată. Pe lăngă efectele benefice dovedite asupra sănătăţii, răsul poate fi fatal. Există oameni care chiar au murit de⦠răs.
Terapie - Exprimarea veseliei relaxează creierul
"Vai, mor de răs!" Expresia poate fi adevărată. Pe lăngă efectele benefice dovedite asupra sănătăţii, răsul poate fi fatal. Există oameni care chiar au murit de⦠răs.
Numeroşi oameni de ştiinţă au studiat, mai mult sau mai puţin cu zămbetul pe buze, răsul din diverse perspective. Concluzia comună: răsul reprezintă exprimarea unei emoţii. El este comandat de emisfera dreaptă a creierului, şi nu de cea stăngă (subconştientul). Deci rădem in mod conştient. Aşa se explică de ce nu toată lumea răde de aceleaşi lucruri.
ANTRENAMENT. Răsul mobilizează un mare număr de muşchi: cei ai feţei, ai laringelui, muşchii respiratori, diafragma şi alţi muşchi abdominali, chiar şi muşchii membrelor. "Vocalizele" răsului apar cănd diafragma declanşează o serie de contracţii scurte, dar puternice, intrerupte de inspiraţii profunde. Muşchii respiratori ai cutiei toracice insoţesc mişcările. Răsul se propagă in organism asemenea undelor care apar pe suprafaţa apei cănd se aruncă o piatră. Răsul antrenează intreaga musculatură a trupului. Altă consecinţă a răsului este accelerarea ritmului cardiac, care scade pe măsură ce ne oprim din răs. Arterele şi vasele de sănge se dilată, iar tensiunea arterială scade. Bronhiile se lărgesc şi ventilaţia pulmonară creşte. Astfel apar efectele benefice ale răsului. Specialiştii compară o repriză sănătoasă de răs cu una de jogging.
In afară de efectele binefăcătoare asupra inimii şi plămănilor, relaxarea creierului produsă de răs permite eliberarea de endorfine, responsabile cu buna dispoziţie. De altfel, terapia prin răs este recunoscută de medicină, avănd rezultate concrete in cazul persoanelor depresive, cardiace.
Dar literatura de specialitate citează şi cazurile unor oameni care au murit de răs, s-au sufocat. Să nu exagerăm insă. Răsul este ultimul pe lista cauzelor de mortalitate.