x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Test controversat

Test controversat

de Magda Marincovici    |    18 Mai 2007   •   00:00
Test controversat

A şti sexul bebeluşului chiar in primele şase săptămăni de sarcină. Este ceea ce promite "Pink or Blue" (roz sau albastru), un nou test britanic. Doar că această promisiune este discutabilă şi ar putea să genereze probleme de ordin etic.

Semnal - A afla sexul bebeluşului in prima lună de sarcină

A şti sexul bebeluşului chiar in primele şase săptămăni de sarcină. Este ceea ce promite "Pink or Blue" (roz sau albastru), un nou test britanic. Doar că această promisiune este discutabilă şi ar putea să genereze probleme de ordin etic.

Firma britanică DNA Worldwide a lansat un nou test luna trecută pe internet captănd interesul unui numeros public din toate colţurile lumii. Producătorii susţin că testul poate preciza sexul fătului la doar şase săptămăni de sarcină. Cu toate promisiunile producătorilor, testul nu s-a bucurat de o bună primire. Experţi redutabili au avertizat că faimosul test ar putea incita viitorii părinţi să renunţe la această calitate şi să apeleze la intreruperea sarcinii, dacă fătul nu are sexul dorit.

RESPINGERE. In China şi India, ţări recunoscute pentru politica lor specială in privinţa natalităţii, autorităţile au respins categoric comercializarea acestui test.

Teoretic, testul analizează ADN-ul fătului care se găseşte in fluxul sangvin al mamei, tehnică care a fost primită de specialişti cu scepticism. Cu căt acest tip de test este folosit in stadii incipiente de evoluţie a sarcinii cu atăt scad şansele de a găsi ADN-ul fătului in fluxul sangvin şi, evident, scade fiabilitatea testului, remarcă doctorul Patrick O’Brien, obstetrician şi purtător de cuvănt al Colegiului Regal al Ginecologilor-Obstetricieni. El a mai precizat că la şase săptămăni de sarcină, se pune foarte serios intrebarea dacă este normală folosirea unei asemenea tehnici. Specialistul reaminteşte părinţilor, care au răbdarea de a aştepta, că ecografia recomandată in a 20 -a săptămănă de sarcină presupune o tehnică care conferă certitudine de 100%. Manevrele invazive reprezintă un risc de avort şi nu sunt recomandate inainte de a 11-a săptămănă de sarcină.

ARGUMENTE. Alegerea sexului ar putea transforma copilul intr-o marfă, Marcy Darnovsky, director adjunct al Centrului pentru Genetică şi Societate din Statele Unite. Alţi experţi şi-au manifestat neliniştea in privinţa aspectului etic, in condiţiile in care un test poate fi pretexul pentru a curma şansa unui făt de a veni pe lume. Testul "Pink or Blue" se bazează pe o metodă pusă la punct de cercetătorii italieni şi publicată in revista "Human Genetics", in anul 2005. In opinia conferenţiarului doctor Daniel Popescu, medic ginecolog, un asemenea test reprezintă un dublu pericol: atăt pentru viitoarea mamă, căt şi pentru bebeluş.

aparute in site-ul dedicat  sanatate.jurnalul.ro


×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă test