x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Test oftalmologic pentru Alzheimer

Test oftalmologic pentru Alzheimer

15 Ian 2010   •   00:00

Maladia Alzheimer poate fi diagnosticată cu circa douăzexi de ani înainte de apariţia primelor simptome cu ajutorul unui test oftalmologic ieftin şi eficient, dezvoltat de cercetătorii britanici.

Testul, care este simplu ca procedură şi nu implică costuri mari, ar putea deveni parte din examenul de rutină oftalmologic peste circa trei ani.

Specialiştii în maladia Alzheimer consideră că ar putea revoluţiona tratamentul bolii dacă ar începe administrarea de medicamente încă din fazele incipiente. În prezent, diagnosticarea se face cu ajutorul testelor de memorie şi al analizelor cerebrale. Noile teste permit însă un diagnostic rapid, uşor şi ieftin cu ajutorul unor substanţe sub formă de picături care marchează celulele afectate de Alzheimer din ochi.

Metoda exploatează faptul că celulele sensibile din spatele ochiului au o legătură directă cu creierul.

Cu ajutorul picăturilor, cercetătorii britanici au arătat pentru prima dată că volumul de celule distruse din retina ochiului corespunde numărului de celule moarte din creier.
Cercetarea a mai arătat că celulele încep să moară cu zece-douăzeci de ani înainte ca simptomele maladiei Alzheimer să devină vizibile.
Tehnica ar putea fi folosită şi pentru diagnosticarea altor maladii degenerative, ca glaucomul sau Parkinson.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă