x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ţigara şi naşterile premature

Ţigara şi naşterile premature

de Magda Marincovici    |    08 Mar 2012   •   21:00

Interzicerea fumatului in spatiile publice contribuie la reducerea nasterilor premature. In 2006, in Sco­tia a fost interzis fumatul in lo­curile publice. Un studiu publicat in Plos Medicine si preluat de BBC News arata ca de atunci rata nas­terilor premature in aceasta zona a scazut cu 10%. Pentru a ajun­ge la aceasta concluzie, cerce­ta­torii Universitatii din Glasgow au colectat, timp de 14 ani, informatii de la 700.000 de femei in­sar­cinate inainte si dupa interzi­ce­rea fumatului in locuri publice.

In Romania, fumatul reprezinta unul dintre cele mai acceptate compor­ta­mente cu risc pentru sanatate. Con­form ultimului studiu al Mi­nis­terului Sanatatii si OMS, peste 55% dintre femeile fumatoare au in­tre 15 si 34 de ani, adica sunt la vars­ta fertila. Mai mult, aproape 6,5 mi­lioane de persoane sunt ex­pu­se la fumul de tigara la domici­liu, dintre care peste 3 milioane de ne­fu­ma­tori. De asemenea: < Una din cinci femei care fumeaza zil­nic mai putin de un pachet naste inain­te de termen < La fu­ma­toa­re, sansele de concepere a unui co­pil scad cu 10%-40% < Unul din patru de­cese cauzate de sindromul mor­tii subite la copil este atribuit fu­ma­tului in timpul sarcinii

Pe langa afectarea vasculara, care scade sansele de implantare a oului in uter, fumatul scade si nivelul hormonului sexual necesar prod­ucerii ovulatiei. Astfel, la fumatoare, sansele de concepere naturala a unui copil scad cu 10%-40%, avertizeaza dr Magdalena Ciobanu, coordonator al programului na­tio­nal Stop fumat.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei