Interzicerea fumatului in spatiile publice contribuie la reducerea nasterilor premature. In 2006, in Scotia a fost interzis fumatul in locurile publice. Un studiu publicat in Plos Medicine si preluat de BBC News arata ca de atunci rata nasterilor premature in aceasta zona a scazut cu 10%. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii Universitatii din Glasgow au colectat, timp de 14 ani, informatii de la 700.000 de femei insarcinate inainte si dupa interzicerea fumatului in locuri publice.
In Romania, fumatul reprezinta unul dintre cele mai acceptate comportamente cu risc pentru sanatate. Conform ultimului studiu al Ministerului Sanatatii si OMS, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, adica sunt la varsta fertila. Mai mult, aproape 6,5 milioane de persoane sunt expuse la fumul de tigara la domiciliu, dintre care peste 3 milioane de nefumatori. De asemenea: < Una din cinci femei care fumeaza zilnic mai putin de un pachet naste inainte de termen < La fumatoare, sansele de concepere a unui copil scad cu 10%-40% < Unul din patru decese cauzate de sindromul mortii subite la copil este atribuit fumatului in timpul sarcinii
Pe langa afectarea vasculara, care scade sansele de implantare a oului in uter, fumatul scade si nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulatiei. Astfel, la fumatoare, sansele de concepere naturala a unui copil scad cu 10%-40%, avertizeaza dr Magdalena Ciobanu, coordonator al programului national Stop fumat.