Tatii fumatori pot fi raspunzatori ca femeia a piedut sarcina. Psihologul francez Allen Carr a perfectionat o metoda originala care-i ajuta pe fumatori sa scape de acest viciu.
MAGDA MARINCOVICI
Efectele tigarii asupra fatului sunt devastatoare. Mult timp s-a crezut ca mama fumatoare este principalul dusman al propriului ei fat. Totusi, doctorul Scott Venners de la Univesitatea
Harvard din Boston a demonstrat de curand ca si tatal fumator reprezinta un pericol, el putand contribui la pierderea prematura a copilului sau.
Pentru demonstratie, doctorul Venners a selectat 526 de cupluri casatorite si le-a impartit in trei grupe, in functie de numarul tigarilor fumate: grupa I formata din 216 nefumatori: grupa a II-a cu 239 persoane care fumeaza mai putin de 20 de tigari zilnic: grupa a III-a cu 71 de persoane care fumeaza zilnic peste un pachet de tigari. Evident, in toate aceste cupluri, barbatul e fumator, iar femeile sunt nefumatoare. Cercetatorii au stabilit care este numarul sarcinilor pierdute in fiecare grupa.
In primul rand trebuie mentionat ca diferentele de rezultate obtinute intre primele doua grupe sunt practic neglijabile. S-a inregistrat acelasi numar de avorturi la femeile cu soti ce fumeaza pana in 20 si peste 20 de tigari zilnic.
In schimb, situatia se modifica radical in cea de-a treia grupa. Comparativ cu primele doua, persoanele din grupa fumatorilor inraiti prezinta un risc superior de 80% de a pierde copilul din cauza unui avort spontan.
Metoda Allen Carr
Allen Carr, psiholog francez, este autorul unei metode noi ce vine in sprijinul fumatorilor care se decid sa renunte la acest viciu. Metoda lui Carr se fundamenteaza pe constientizarea fumatorului asupra motivelor pentru care el aprinde tigara.
Mai intai el ii ajuta pe fumatori sa priveasca dintr-un alt punct devedere nevoia lor de a fuma. Allen Carr ne invata sa desacralizam tigara. El arata ca placerea indusa de acest drog este complet ireala, pur si simplu nu exista. Acesta este motivul principal pentru care Carr este impotriva tuturor mijloacelor de substituire, pentru ca, spune el, lipsa de nicotina e pasagera si e posibila acomodarea cu aceasta lipsa. Spre deosebire de pilulele sau plasturii cu nicotina, aceasta metoda ofera repere pe termen lung, in lupta impotriva tabagismului. Allen Carr incearca sa constientizeze fumatorii ca nu lipsa de nicotina ii indeamna sa fumeze, ci gandurile asociate cu ritualul fumatului. O data stinsa tigara, multe ganduri zboara, lasand o senzatie de vid in mintea fumatorului. Pentru a umple acest gol, psihologul francez recomanda fumatorilor sa apeleze la alte tabieturi zilnice: plimbari, auditii muzicale...
Tigara ca si ultravioletele rideaza pielea
Fumatul provoaca si imbatranirea prematura a pielii. Cercetatorii britanici si germani au descoperit ca fumatul provoaca o crestere in derma fumatorului a secretiei unei enzime care deterioreaza colagenul. Principalul component al tesutului conjunctiv al celulelor pielii, colagenul reprezinta aproximativ 70% din derma, asigurandu-i elasticitatea, supletea si vigurozitatea. Doctorul Antony Young, de la Scoala Regala de Medicina St. Thomas din Londra, este autorul unui studiu publicat in revista The Lancet. El arata ca razele ultraviolete (UV) si fumatul actioneaza in acelasi mod asupra pielii. Ambii factori stau la baza ridarii precoce si profunde a pielii.
Problema este ca razele UV nu sunt la fel de periculoase tot timpul anului, iar atunci cand sunt mai nocive exista metode de protectie.
De actiunea nefasta a tabagismului insa suntem urmariti permanent, singura sansa de a scapa fiind renuntarea definitiva la fumat.