x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tineri cu sare, hipertensiune şi obezitate

Tineri cu sare, hipertensiune şi obezitate

de Magda Marincovici    |    22 Noi 2010   •   15:13
Tineri cu sare, hipertensiune  şi obezitate
Sursa foto: /Thinkstock

138759-06-17-sante-1.jpgMâncăm prea sărat şi asta explică epidemia de hipertensiune. Cam aşa ar putea fi rezumat, evident într-un limbaj comun, un recent studiu întreprins în SUA şi prezentat la sesiunea ştiinţifică anuală a Asociaţiei Americane a Inimii. Studiul susţine cu argumente că reducerea cantităţii zilnice de sare, în cazul adolescenţilor, le permite acestora să se depărteze de riscul decesului prin boli cardiovasculare la maturitate. A renunţa la obiceiul de a mânca sărat încă din copilărie face parte din categoria gesturilor simple, de genul spălatului pe dinţi de două ori pe zi pentru a avea dinţi sănătoşi. Dar aceste gesturi care ne prelungesc ­speranţa de viaţă şi ne asigură calitatea acesteia.

O analiză publicată în revista Lancet chiar insistă asupra faptului că, la nivel global, ar fi fost posibilă evitarea a 9 milioane de decese într-un deceniu, cu condiţia să se fi redus cu 15% consumul de sare.

Toată lumea ştie că adultul care mânâncă zilnic alimente foarte sărate este, de regulă, hipertensiv şi ameninţat de boli cardiovasculare severe. Dar şi copilul este afectat de o alimentaţie hipersărată. Şi să nu uităm: bazele sănătăţii adultului se pun în copilărie.

Autorii studiului prezentat în cadrul sesiunii din acest an a Asociaţiei Americane a Inimii avertizează că adolescenţii mănâncă, zilnic, mai multă sare (peste 9 grame) comparativ cu celelalte grupe de vârstă. Medicii ne recomandă aproximativ 5 grame de sare zilnic.

Autorii studiului au vrut să evalueze impactul asupra sănă­tă­ţii a reducerii consumului de sare cu 3-4 grame în cazul adolescenţilor.

Rezultatul: reducerea cu doar 3 grame a consumului de sare zil­nic duce la o diminuare cu 44%-60% a numărului adoles­cenţilor şi tinerilor suferinzi de hipertensiune şi la o scădere cu 30%-43% a adulţilor hipertensivi, cu vârste între 35 şi 50 de ani.

„Reducând cantitatea de sare adăugată în alimente, adolescenţii ar putea trăi mai mult, fără probleme de hipertensiune. De asemenea, scăzând încă din copilărie consumul de sare, ne obişnuim, din punct de vedere al gusturilor, cu alimente mai puţin sărate, mai puţin condimentate, constată Kirsten Bibbins-Domingo de la Universitatea California (San Francisco). Autorii studiului au insistat asupra unei capcane în care sunt prinşi nu numai copii, ci şi adulţii. Este sarea „pitită” în multe alimente pream­ba­late sau în preparate fast-food, dar şi în pâine, cereale, unele alimente condimentate. În aceste alimente există sare şi chiar în cantităţi apreciabile, care este neglijată, dar care se adaugă la aportul zilnic, totul cu consecinţe severe.

Concret, reduce­rea cu 3 grame a consumului zilnic de sare, în cazul unui adolescent, îi permite acestuia ca la vârsta de 50 de ani să beneficieze de:

n) reducerea riscului de boli cardiovasculare cu 7%-12%

n) reducerea riscului de atac de cord cu 8%-14%

n) reducerea riscului de atac vascular cerebral cu 5%-8%

n) reducerea morta­lităţii cu 5%-9%.

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului