x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tomate mai dulci decât piersicile, pentru a-i "păcăli" pe copii să se hrănescă sănătos

Tomate mai dulci decât piersicile, pentru a-i "păcăli" pe copii să se hrănescă sănătos

28 Noi 2009   •   00:00
 Tomate mai dulci decât piersicile, pentru a-i "păcăli" pe copii să se hrănescă sănătos
Sursa foto: Stephen Morton/Getty Images North America

O nouă varietate de tomate, mai dulci decât piersicile, a fost creată de cercetătorii britanici, în urma unui program care încearcă să îi determine pe copii să adopte o dietă sănătoasă, informează dailymail.co.uk. Sugardrop, citează Mediafax, este cea mai dulce varietate de tomate ce a fost creată vreodată, fiind un hibrid natural, obţinut prin încrucişarea a două varietăţi deja existente pe piaţă.



Soiul Sugardrop reprezintă rezultatul a doi ani de teste în timpul cărora oamenii de ştiinţă au încrucişat peste 3.000 de soiuri diferite de tomate. Studiul a fost finanţat de Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie. Această varietate a fost cultivată pe Costa Calida, în provicina Murcia din sud-vestul Spaniei, de compania agricolă Paloma, care are un contract de exclusivitate cu grupul Tesco. Din cauza concurenţei acerbe din industria alimentară, creatorii soiului Sugardrop nu au dorit să dezvăluie numele celor două varietăţi de tomate din care au obţinut aceste fructe "miraculoase". Potrivit creatorilor soiului Sugardrop, studiile pentru obţinerea lui au debutat în 2007, iar încrucişările plantelor au fost efectuate în mare secret.

Tomatele sunt plante erbacee originare din America de Sud, care pot creşte în unele cazuri până la o înălţime de trei metri. Tomatele nu au fost cunoscute în Europa până în jurul anului 1590, însă cultivarea lor a cunoscut o evoluţie spectaculoasă după aducerea lor pe continent. Potrivit documentelor din arhivele britanice, în jurul anului 1700, tomatele erau cultivate pe scară largă în întreaga Europă. Tomatele sunt folosite ca ingredient de bază în numeroase salate şi preparate culinare populare, precum lasagna, spaghete bolognese şi pizza. Specialiştii din industria alimentară se aşteaptă ca noua varietate creată să atragă numeroşi admiratori datorită gustului ei dulce.

Cultivatorii de tomate au alcătuit o scală a conţinutului de zahăr, alcătuită din 13 trepte. Pe această scală, coeficientul minim de zahăr al soiului Sugardrop este de 9, această valoare fiind de altfel coeficientul maxim al piersicilor. Tomatele sunt considerate alimente foarte sănătoase, iar prin obţinerea acestui soi dulce, specialiştii speră să îi determine pe copii să le adopte cu mai mare uşurinţă în dieta lor zilnică.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă