x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Toner in plămăni

Toner in plămăni

de Steluta Indrei    |    05 Aug 2007   •   00:00
Toner in plămăni

Ştiţi ce au in comun tonerul de la imprimante şi fumul de ţigară? Ambele ajung in plămăni şi provoacă probleme respiratorii.

Ştiţi ce au in comun tonerul de la imprimante şi fumul de ţigară? Ambele ajung in plămăni şi provoacă probleme respiratorii.

Imprimantele emit particule de toner care afectează plămănii in acelaşi mod ca fumul de ţigară, potrivit unei echipe de cercetători australieni. Ei au testat peste 60 de modele de imprimante şi au constatat că o treime dintre acestea degajă in aer concentraţii periculoase de toner. Motiv pentru care autorii studiului au sesizat autorităţile sanitare spre a lua măsuri. Pe de o parte, producătorii de imprimante să folosească noi tehnologii pentru a reduce emisiile de toner, iar pe de altă parte imprimantele să fie inscripţionate cu mesaje de avertizare asupra riscurilor privind sănătatea.

Particulele de toner emise de imprimante sunt atăt de mici, incăt nu sunt vizibile cu ochiul liber. Tocmai de aceea sunt inhalate profund in plămăni şi pot cauza boli respiratorii, care ajung de la simple iritaţii ale căilor respiratorii pănă la suferinţe cronice (bronşită, astm).

In urma studiului realizat intr-un birou obişnuit s-a constatat că nivelul particulelor de toner din incăpere a crescut de cinci ori in timpul programului de lucru, fapt pus pe seama utilizării imprimantelor. Concentraţiile de toner din aer erau şi mai mari cănd se inlocuiau cartuşele sau cănd erau imprimate imagini, grafice, care necesită o mai mare cantitate de toner. Autorii studiului au recomandat ca in birourile unde funcţionează mai multe imprimante să fie aerisite frecvent sau să existe instalaţii de ventilaţie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă toner