x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Trafic de medicamente. Un tratament pentru diabet, folosit la slăbit. 13 cadre medicale reținute de poliție

Trafic de medicamente. Un tratament pentru diabet, folosit la slăbit. 13 cadre medicale reținute de poliție

de Redacția Jurnalul    |    30 Mai 2024   •   12:45
Trafic de medicamente. Un tratament pentru diabet, folosit la slăbit. 13 cadre medicale reținute de poliție

O rețea de trafic a fost destructurată de polițiști. 13 medici, asistente și farmaciști au fost reținuți după ce au falsificat sute de rețete pentru un medicament pentru diabet.

Medicamentul Ozempic era apoi vândut la negru, pe internet. Capul rețelei este o asistentă medicală, angajată a unei clinici private din Capitală. Peste 700 de rețete false, compensate integral, au fost eliberate pe parcursul unui an.

"Prejudiciul adus Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate reţinut în cauză, în acest moment, este de peste un milion de lei, echivalentul a 217.000 de euro", spune Daniel Nedela, prim procuror PJ Sector 1.

Clienţii clinicii nu știau că pe numele lor se ridică sute de reţete în care li s-a prescris Ozempic.

"Reţetele erau emise în baza clienților clinicii, beneficiari de alte tratamente sau îngrijiri medicale. Aveau datele stocate în reţeaua clinicii şi astfel erau folosite, fără ştiinţa lor şi fără a necesita astfel de tratamente", spune Ionuţ Burlacu, şef Serviciu Investigaţii Criminale.

Rețete false pentru medicamente vândute online

În baza reţetelor falsificate au fost ridicate sute de cutii cu medicamente de la peste 140 de farmacii din Bucureşti şi localităţi din judeţul Ilfov. Totodată, doi dintre medicii clinicii au beneficiat de acest tratament, fără a avea nevoie de el.

"Doi dintre aceştia chiar şi-au autoadministrat acest tip de medicament", spune Bogdan Berechet, chestor principal de poliţie.

Avocata unuia dintre farmaciştii anchetați spune că aceştia nu știau că reţetele sunt false.

"Nu ştiau. Ei nu aveau cunoştinţă, ei. Pur şi simplu li se dădeau anumite reţete şi aveau credinţa că se eliberează pentru persoane bolnave de diabet", spune Georgiana Popa, avocată. 

Medic diabetolog: "Pacienţii cu adevărat bolnavi au de suferit"

O femeie spune că medicamentul Trulicity, pe care îl vinde ea, este sigur deoarece au mai cumpărat şi alţii, altădată, iar clienţii au fost mulţumiţi.

"16 bucăți. 1.100 de lei sunt toate. Şi se face o singură dată pe săptămână în burtă. Şi taie pofta de mâncare. Bănuiesc că or fi dat rezultate dacă au luat şi a doua oară. Că doar nu le iei aşa, aiurea, că, costă o grămadă de bani", spune femeia.

Medicii diabetologi atrag atenția încă că, din cauza celor ce vor să slăbească, bolnavii au de suferit.

"Din nefericire, foarte mulţi din pacienţii pe care îi aveam chiar eu în evidenţă au fost nevoiţi, nu neapărat să întrerupă, dar să treacă la forma cu administrare orală", spune Simona Carniciu, expert în boli metabolice şi de nutriţie

Lipsa de Ozempic a generat o adevărată criză în farmaciile din România

În farmacii acest medicament nu se mai găseşte.

Cei 13 suspecţi au fost prezentaţi, astăzi, în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, transmite Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: ozempic diabet