In premiera,la Institutul Clinic Fundeni, o pacienta bolnava de cancer a fost supusa unui transplant de ficat. Inedit, pacienta a primit o portiune de ficat chiar de la sotul ei. Interventia a fost efectuata de o echipa de medici romani si germani.
Interventia chirurgicala a inceput ieri in jurul orei 11:00 la Clinica de Transplant Hepatic si a fost efectuata de o echipa de medici romani si germani de la Clinica de Transplant Hepatic din Essen. Simultan, o echipa condusa de prof. dr. Irinel Popescu si Massimo Malago au prelevat o portiune de ficat de la sotul pacientei. Iar cealalta echipa coordonata de prof. dr. Mihnea Ionescu si Cristoph Broelsch au efectuat extirparea ficatului afectat de cancer. Profesorul doctor Dan Tulbure, directorul general al Institutului Clinic Fundeni, explica pe intelesul nostru in ce consta dificultatea majora a acestei interventii: "Pacientei i se scoate ficatul bolnav de cancer si i se transplanteaza o portiune de ficat sanatos de la sotul ei. Dificultatea consta in portionarea ficatului sanatos astfel incat ambii soti sa aiba acoperite necesarul functiilor hepatice ".
Germanii si romanii, de la egal la egal Cristoph Broelsch, seful Clinicii din Essen, este promotorul acestei tehnici de transplant de ficat de la donator adult in viata. La conferint a de presa, prof. Broelsch a declarat despre medicii de la Fundeni ca "sunt bine prega titi, exista echipamente de inalta performanta, cum in putine tari din Europa Centrala si de Est pot fi intalnite ". Echipa de chirurgi de la Fundeni colaboreaza de mai multi ani cu medicii germani din Essen. In aceeasi formula a fost efectuat, in noiembrie anul trecut, un transplant de ficat de la adult la adult (respectiv de la fiica la mama). Interventia presupune mai multe faze majore. Prima consta in confirmarea ca boala canceroasa nu a afectat si alte organe in afara ficatului. In cazul in care s-ar fi depistat metastaze, interventia s-ar fi oprit. Desi rezultatele analizelor au indicat ca tumoarea este localizata in ficat, chirurgii au avut emotii pana in clipa in care au deschis abdomenul pacientei. Din fericire, tumoarea nu a depasit granitele ficatului. A doua faza a intervent iei o reprezinta prelevarea unei portiuni de ficat de la donator si, apoi, transplantul propriu-zis. Chirurgii trebuie sa imparta ficatul sanatos astfel incat sa nu puna in pericol viata donatorului. Dar in acelasi timp portiunea prelevata sa fie suficienta pacientei.
Zambetul care infrunta boala Pe sotii Pavel, Doina si Daniel, i-am intalnit sambata seara cu aproximativ 12 ore inainte de transplant, la rezerva 8 a Clinicii de Transplant Hepatic. Fiecare dintre cei doi soti statea pe o margine de pat. La spital i-a condus fiul lor, Alexandru (22 de ani), student la Electronica. Doina Pavel este o femeie maruntica, facuta parca sa infrunte boala cu zambetul. Chiar si atunci cand povestes te cum a ajuns sa fie pacienta chiar la locul de munca zambeste, sfidand cu inteligenta cancerul. Are 51 de ani si este angajata a laboratorului central al Institutului Clinic Fundeni de 30 de ani. "De cand am terminat facultatea lucrez aici". Acum este pacienta institutului. Totul a inceput din intamplare, in 1995, cand a vrut sa doneze sange pentru un amic, care se afla in impas. Analizele au scos la iveala ca Doina este purtatoare a teribilului virus al hepatitei C. "Am lucrat mult timp fara manusi, cu pipete de sticla pe care puneai gura. Cu siguranta asa am luat virusul. De fapt, multor colegi din laboratoare li s-au depistat virusul", marturiseste pacienta. "Ma simteam bine, continua firul povestirii, dar tot din intamplare in 1999 am facut o ecografie, care a aratat ca pe ficat este o tumoare De atunci este pacienta profesorului Irinel Popescu. "In septembrie 1999 a operat-o prima data de cancer hepatic. Au urmat o serie de intervent ii deosebite efectuate la Institutul Oncologic: chemoemboliza ri (introducerea citostaticului punctual in ficat), distrugerea tumorii prin metoda alcoolizarii si prin radiofrecventa. Din pacate, tumoarea a recidivat si in 2002, profesorul Irinel Popescu ii scoate a doua tumoare. Cu o tenacitate infioratoare, tumoarea s-a refacut si mai rapid si in acelasi an este supusa unei noi rezectii.
Minunea compatibilitatii Discutiile despre transplant au inceput prin 2001. Dar despre metoda transplantului de ficat de la donator viu la noi se vorbea inca la modul teoretic. De cum profesorul Irinel Popescu a realizat aceste interventii in premiera, lui Daniel Pavel i-a incoltit ideea sa-i dea sotiei o bucata din propriul lui ficat. De la dorinta la realitate mai era un pas urias. Cel al compatibilitatii dintre donator si primitor. Formidabil, dar cei doi soti au aceeasi grupa sangvina, A2. Aceasta reprezinta condit ia esentiala pentru a da curs celorlalte teste privitoare la compatibilitate. Daniel Pavel are 53 de ani si este sef de serviciu la Romaero. Imi spune ca ar face orice pentru a-si ajuta nevasta. "Imediat cum profesorul ne-a comunicat ca este posibil transplantul, mi-am luat concediu pentru analize". Cei doi soti stau fata in fata. Nici unul nu da semene de ingrijorare. Discuta despre transplantul de a doua zi ca doi soti care au de rezolvat impreuna o problema delicata. Aceasta se numeste viata. Indiferent cat: un an, doi, trei... Cat vrea Dumnezeu!
Autorul a peste 55 de transplanturi Profesorul doctor Irinel Popescu , presedintele Romtransplant, este autorul primului transplant hepatic din tara noastra de la donor cadavru. Pana in prezent, are in palmares peste 55 de transplanturi. In conditiile scaderii dramatice a numarului de donatori, transplantul hepatic cu donor viu constituie o alternativa la transplantul cu donor cadavru. La Institutul Clinic Fundeni, primul transplant de ficat de la donor viu intre adulti a fost realizat de catre profesorul doctor Irinel Popescu impreuna cu Cristoph Broelsch, autorul acestei interventii in premiera mondiala. In noiembrie anul trecut, La Institutul Fundeni, cei doi reputati chirurgi au efectuat o serie de interventii cu succes: transplant incrucisat de la mame diferite la copii diferiti.