x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tratament a la Tom Cruise

Tratament a la Tom Cruise

28 Mar 2005   •   00:00


  • de Dr. DACIANA VELISARATO
  • LA STOMATOLOG
  • Cand o presiune continua se aplica pe un dinte, osul de suport al acestuia se resoarbe pe o parte a radacinii si se formeaza pe partea opusa. Acesta este procesul natural care permite ortodontiei sa mute dintii in pozitia corecta. Acelasi fenomen fiziologic se produce la oameni de orice varsta, facand posibila repozitionarea ortodontica a dintilor atat la adulti, cat si la copii. Adultii nu mai trebuie sa accepte dinti nealiniati sau problemele de ocluzie si, la fel ca si copiii, pot beneficia de efectele pozitive ale ortodontiei.

    La orice varsta

    Trebuie tinut minte ca: dintii pot fi indreptati la orice varsta!
    Ortodontia moderna ne pune la dispozitie, prin aparatele fixe ceramice, un tratament mai confortabil, mai discret decat cel din trecut.

    Motivele pentru care se opteaza pentru tratamentul ortodontic sunt variate. Cei mai multi oameni doresc un zambet care sa le permita sa se simta bine in propria piele, dar, in acelasi timp, sa-si conserve nealterata structura dentara. Asemenea tendintei mondiale, si la noi este din ce in ce mai pregnanta in cerintele pacientilor dorinta de a conserva sanatatea dentara, aspectul natural, care cu greu poate fi inlocuit de alte materiale. Aici intervine ortodontia, care iti ofera posibilitatea rearanjarii intregii arcade dentare utilizand bracketurile. Bracketurile se lipesc cu materiale speciale pe suprafata dentara, iar la sfarsitul tratamentului se desprind fara a altera suprafata dintelui. Bracketurile sau atasele dentare pot fi metalice sau ceramice. Pentru o vizibilitate mai redusa, la pacientii adulti, se pot utiliza bracketurile linguale sau bracketurile ceramice.

    Bracketurile ceramice

    Acestea sunt realizate din oxid de aluminiu, iar culoarea naturala a dintelui penetreaza prin bracket, facandu-l aproape invizibil. De asemenea, materialul din care este realizat permite evitarea oricarei interferente cu lumina reflectata cand atasul este acoperit de saliva.

    Suprafetele atasului ceramic sunt foarte bine finisate, astfel incat sa se evite coloratiile marginale provocate de alimentele colorate (ceai, curry).

    Bracketurile ceramice sunt foarte rezistente si nu se coloreaza, adultii le aleg pentru ca se confunda cu dintii si sunt mult mai putin vizibile decat cele metalice. Acesta este tipul de bracket pe care l-a purtat celebrul actor Tom Cruise.

    Din dorinta de a face cat mai putin vizibil aparatul ortodontic, asa cum au patruns in specialitate atasele ceramice au aparut si elementele de sarma estetica.

    Firul metalic este acoperit de o substanta insolubila in apa, saliva, care il face foarte putin vizibil.

    SFATUL MEDICULUI
    Ortodontia este o specialitate stomatologica prin care se pot trata lipsa de aliniere a dintilor, rotatiile dentare inestetice, lipsa de congruenta a celor doua arcade. Ortodontia nu are limita de varsta. Putem trata copii de la varste de 5 ani, dar si adulti de 40 ani. Cu cat mai devreme tratam problema, cu atat avem la dispozitie mai multe optiuni.
    In concluzie, este mult mai sanatos sa tratam malpozitiile dentare sau dintii nealiniati ortodontic decat nonortodontic. Ortodontic corectam anomalia, pastram sanatatea structurilor dentare si asiguram stabilitatea in vreme a tratamentului, in timp ce nonortodontic doar o mascam.

    STIRI
    ANESTEZIE. Daca medicul stomatolog trebuie sa intervina in cazul unui copil cu grave probleme dentare, este recomandata anestezia generala. In situatia unui copil care are un comportament agitat sau daca are multiple leziuni in cavitatea bucala, anestezia generala asigura o interventie fara probleme. De asemenea, copilul poate fi adormit si in timpul unor proceduri complicate de ortodontie. De retinut ca anestezia trebuie facuta de un medic anestezist sau de un medic de chirurgie maxilo-faciala.

    PIERCING. Limba este o zona extrem de sensibila care este foarte afectata de piercing. Riscurile de suprainfectare si de complicatii sunt foarte ridicate. In cavitatea bucala traiesc o multime de bacterii, iar leziunea provocata de piercing da cale libera dezvoltarii acestora. Daca bijuteria implantata in limba nu este tolerata, apar durerile si umflarea limbii. Mai mult decat atat, piercingul poate leza un nerv, ceea ce cauzeaza paralizia limbii. Inelul din metal poate lovi dintii, care devin predispusi la carii, sau poate agrava eventualele carii existente.

    ABCES. Din cauza unei carii neglijate sau a unei infectii dentare poate aparea un abces. Acesta este o punga de puroi care se formeaza la radacina dintelui cu probleme. Pe langa durerea intensa, abcesul poate duce la umflarea obrazului sau chiar la cresterea in volum a ganglionilor gatului. Durerile de cap si febra fac si ele parte din suita de probleme create de abces. Neglijarea acestuia poate provoca pierderea dintelui afectat. De aceea trebuie sa consultati cat mai rapid dentistul, care va face o incizie pentru evacuarea puroiului. Analgezicele va vor ajuta sa calmati durerile.

    RISC. Persoanele care au gura uscata sunt mai sensibile la aparitia cariilor si a infectiilor bucale. Productia insuficienta de saliva poate fi cauzata de hidratarea necorespunzatoare, de anumite medicamente, precum unele antidepresive si antialergice sau de afectiuni ale glandelor salivare. Pentru a evita uscarea gurii, beti multa apa, mancati fructe si legume, nu faceti abuz de ceai negru si de cafea, mestecati guma fara zahar pentru a stimula secretia de saliva.

    2 MINUTE. In urma unui studiu, cercetatorii englezi au ajuns la concluzia ca nu trebuie sa ne spalam pe dinti mai mult de 2 minute. Pe parcursul experimentului, subiectii au folosit 16 tipuri diferite de pasta de dinti si s-au spalat pe dinti intre 30 de secunde si 3 minute, de mai multe ori pe zi. Se pare ca, dupa 2 minute, dintii nu devin mai curati. Dimpotriva, aceasta procedura prelungita poate dauna gingiilor. Potrivit cercetatorilor, periutele trebuie alese individual, trebuie sa fie confectionate din peri aspri si sa nu fie mai mari de 2 centimetri.

    CARBOGAZOASE. Comitetul de control al sanatatii si alimentatiei din SUA atrage atentia ca bauturile gazoase provoaca aparitia cariilor. Cercetatorii au tinut sub observatie 15.000 de persoane, stiut fiind ca, in medie, americanul obisnuit bea 1,5 litri de asemenea bauturi pe zi. S-a dovedit ca bauturile carbogazoase consumate zilnic actioneaza asupra sanatatii dintilor in special la categoria de varsta 25-40 de ani. In acelasi timp, medicii britanici recomanda consumul de apa minerala, lapte, ceai si cafea neindulcite ca fiind cele mai bune bauturi pentru mentinerea sanatatii dintilor.

    ×
    Subiecte în articol: dentare bracketurile