x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tratamente naturiste - Infuzia de tei calmeaza tusea

Tratamente naturiste - Infuzia de tei calmeaza tusea

30 Iun 2004   •   00:00

Calitatile tamaduitoare ale florilor de tei au reprezentat obiect de studiu de-a lungul timpului. Treptat s-a descoperit ca florile de tei reprezinta un valoros remediu natural, ele fiind recomandate pentru calitatile sedative, expectorante, diuretice, sudorifice.

Dr. STEFAN MANEA

In special cercetarile efectuate cu mijloacele tehnice moderne au permis stabilirea principalelor clase de compusi din compozitia florilor si stabilirea indicatiilor. Cele mai importante indicatii terapeutice ale infuziei de tei sunt:
  • afectiuni respiratorii (raceli, gripe, stari febrile, astm, tuse etc.);
  • tulburari digestive (gastrite hiperacide, arsuri, colici biliare, voma, dispepsii pe fond nervos);
  • tulburari nervoase (anxietate, nevroze, ipohondrie, isterie, insomnie, migrene, surmenaj intelectual);
  • cataruri renale cu retentie hidrosalina in tesuturi (edeme), cistite;
  • afectiuni cardiovasculare (hipertensiunea ateriala, angina pectorala, ischemie periferica, spasme vasculare, tulburari de coagulare a sangelui;
  • atenueaza crizele de tuse la copii;
  • adjuvant in starile de convalescenta.

    Multe tratamente cosmetice se bazeaza pe infuzii sau extracte din flori de tei.

    Aceste tratamente dau rezultate pozitive in revigorarea tenurilor ridate, in atenuarea cearcanelor si reducerea alopeciei. Extractul hidroalcoolic de tei, preparat prin respectarea unor formule moderne, pastreaza continutul compozitiei in principii active.

    Arborele iubitilor

    Denumirea latina "tilia" pentru tei sugereaza folosirea lemnului acestui arbore in Antichitatea Romana la confectionarea sulitelor. Denumirea germana si engleza evoca numele "zeitei dragostei". In Evul Mediu, la popoarele teutonice, tinerii indragostiti se intalneau sub tei si tot aici batranii tineau judecatile obstei, pentru ca se credea ca acest pom ii apara de vraji si vrajitoare. Florile de tei au intrat in terapie abia in Evul Mediu. Acum ele sunt folosite sub forma de infuzie la tratamentul epilepsiei. Medicii timpului recomandau persoanelor cu aceasta afectiune sa stea sub teii infloriti.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă