x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tratati hernia cu blandete

Tratati hernia cu blandete

00 0000   •   00:00

Durerile de spate reprezinta o veritabila problema de sanatate publica in intreaga lume. Statisticile dovedesc acest lucru: 40% dintre femei si 30% dintre barbati acuza dureri de spate.
"Problema e ca lombalgia este o boala inselatoare, ignorata de pacienti la inceput. Cu timpul insa durerea se intensifica, incepe sa radieze in membrele inferioare, se complica prin aparitia amortelilor si scaderea fortei musculare la nivelul picioarelor. In aceasta faza apare deja hernia de disc intervertebral. De-abia atunci pacientii iau in serios gravitatea bolii si incep sa consulte specialistii", arata dr. Gigi Teodoru, seful sectiei de recuperare medicala si balneofizioterapie de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central. Din pacate, in cazurile avansate, kinetoterapia si tratamentul medicamentos nu mai pot face nimic si se ajunge la bisturiu. Succesul ulterior al operatiei depinde insa de recuperarea medicala postoperatorie.

Exercitii fizice


Recuperarea medicala dupa operatia de hernie de disc este o provocare atat pentru echipa medicala, cat si pentru pacient. Este o terapie blanda, dar de lunga durata, care necesita rabdare si perseverenta, mai ales in conditiile in care rezultatele nu sunt spectaculoase pe termen scurt. Procesul de recuperare se realizeaza sub supravegherea medicului de recuperare si a kinetoterapeutului. Buna colaborare dintre echipa medicala si pacient, precum si increderea reciproca asigura de asemenea succesul recuperarii.

Practic, programul de recuperare se bazeaza pe kinetoterapie, hidrokinetoterapie, proceduri de fizioterapie (electrostimulare) si masaj, precizeaza medicul primar Gigi Teodoru. Toate elementele de tratament se fac in conditii de repaus la pat, in prima etapa dupa operatia de hernie de disc. Aceasta este o regula obligatorie si esentiala pentru eficienta terapiei.

Kinetoterapia consta intr-o serie de exercitii fizice pentru tonifierea musculaturii spatelui, membrelor inferioare si abdomenului, exercitii pentru stabilizarea coloanei vertebrale si exercitii pentru cresterea rezistentei generale a organismului la efort. Exercitiile trebuie urmate periodic de pacient, pe tot parcursul vietii. De aceea, el are nevoie de automotivatie puternica, dar si de sustinere si incurajare din partea kinetoterapeutului si familiei.

Stil de viata


Kinetoterapeutul mai are rolul de a-l invata pe pacient sa-si corecteze posturile vicioase ale spatelui, atat de periculoase pentru coloana vertebrala. De exemplu, asezarea pe un fotoliu prea jos creste cu 400% fortele de presiune asupra discurilor intervertebrale. De asemenea, purtarea unui rucsac genereaza tensiuni foarte mari la nivelul coloanei vertebrale. Chiar si banalul stat picior peste picior trebuie evitat, pentru ca solicita foarte mult discurile coloanei vertebrale. De fapt, un pacient operat de hernie de disc trebuie sa-si schimbe stilul de viata. Foarte important este sa constientizeze ca toata viata va urma programul de exercitii de gimnastica medicala. De asemenea, trebuie sa evite eforturile fizice mari, ridicarea de greutati, frigul si umezeala. Respectand aceste recomandari, pacientul poate desfasura o viata normala fara dureri de spate.

Studiu


Recuperarea medicala este deosebit de importanta si inainte de a se ajunge la operatie. Un studiu realizat in Anglia demonstreaza ca programul de recuperare intensiva este mai eficient in combaterea durerilor de spate decat chirurgia. Medicii englezi au tinut sub observatie 349 de pacienti suferind de peste un an de lombalgii cronice, toti candidati la operatie. Jumatate din participanti au fost operati, asumandu-si riscurile unei interventii chirurgicale, iar ceilalti au urmat programul de recuperare medicala. Dupa doi ani, bolnavii operati mai acuzau din cand in cand dureri lombare, in timp ce pacientii care au efectuat zilnic exercitiile fizice recomandate de un kinetoterapeut nu aveau astfel de probleme. Cercetatorii englezi au comparat eficienta recuperarii medicale si a chirurgiei inclusiv din punct de vedere al costurilor. Rezultatul: costurile celor doi ani de recuperare au fost de doua ori mai mici decat cele ale operatiei. Un motiv in plus pentru a opta pentru exercitii fizice.

CURA TERMALA. Tratamentul clasic de recuperare (kinetoterapie si fizioterapie) poate fi completat cu succes mai ales in sezonul estival cu efectuarea unei cure termale in statiunile termale de pe Litoral, dar si la Baile Herculane, Baile Felix, Lacul Sarat. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, baile termale, dusurile, jeturile locale si impachetarile cu namol marin fac adevarate minuni in calmarea durerilor de spate. Curele termale se efectueaza pe parcursul a 12-18 zile.

HIDROTERAPIE. Gimnastica medicala in apa este ideala in recuperarea medicala a unui pacient operat de hernie de disc. Apa preia din greutatea corpului, motiv pentru care miscarile in apa sunt usor de realizat, contribuind la relaxarea musculara si la calmarea durerilor. De asemenea, inotul usor pe spate este un exercitiu ideal pentru indepartarea crampelor musculare si refacerea mobilitatii coloanei vertebrale. De retinut ca hidroterapia se realizeaza tot sub indrumarea kinetoterapeutului.

STIRI
POLUARE. Dioxidul de azot prezent in aer ucide. Principalul acuzat: poluarea produsa de autovehiculele diesel. Aceasta este concluzia unui vast studiu european efectuat pe 60 de milioane de oameni. Inima si plamanii sunt cele mai vulnerabile organe. Din Scandinavia pana in Turcia, autorii au analizat poluarea atmosferica din 34 de orase mari. Rezultatele sunt ingrijoratoare: cu fiecare crestere de 10 micrograme a nivelului de dioxid de azot pe metru cub de aer, mortalitatea se mareste cu 0,30%.

AVC. Un sfert din accidentele vasculare cerebrale (AVC) ar putea fi evitate daca persoanele afectate ar recunoaste semnele care anunta boala. Acestea sunt: slabiciunea musculara a unui brat sau picior, de obicei pe aceeasi parte a corpului, amortirea unei jumatati a fetei, ameteli. AVC poate fi de asemenea precedat de tulburari de vedere, dificultati in vorbire si intelegere, dureri de cap, senzatie de greata si varsaturi. Principalele masuri in scopul prevenirii AVC constau in tinerea sub control a hipertensiunii arteriale si a colesterolului, renuntarea la fumat, respectarea unei alimentatii sanatoase.

ACIZI OMEGA-3. Uleiul de peste, care este foarte bogat in acizi omega-3, poate calma durerile de spate si de ceafa, inlocuind chiar medicamentele antiinflamatoare. O echipa de cercetatori americani a facut teste clinice pe 125 de pacienti suferind de lombalgie si cefalee cervicala. Rezultatele au demonstrat ca suplimentele cu ulei de peste au permis majoritatii pacientilor sa scape de dureri si sa intrerupa tratamentul clasic cu antiinflamatoare.
×