x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tulburari in urinare

Tulburari in urinare

13 Aug 2004   •   00:00

Care sunt tulburarile de urinare ale omului? O multime de tulburari, generate de o paleta larga de cauze. In urinarea normala, vezica se goleste de 3-5 ori pe zi, de regula ziua, cu toate ca unii urineaza si noaptea o data.

Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Tot normala este mictiunea usoara, fara efort, aducand cu sine o senzatie de usurare. Urinarea in parametri normali inseamna o golire aproape completa a vezicii. Normala este si controlarea urinarii: din momentul in care vezica urinara semnalizeaza nevoia de golire, omul se poate abtine pana la actul urinarii timp de minute bune. Profesor Ion Costica, seful Clinicii de nefrologie de la Spitalul Universitar, prezinta situatiile anormale aparute in actul mictiunii. O tulburare este urinarea frecventa, numita polachiurie. Urinatul des cu volum mic de urina inseamna o micsorare a capacitatii vezicii, cauzata fie de o tumoare in vezica, fie de pietrele vezicale care reduc volumul ei. Dar aceasta micsorare a volumului de urina si mictiunea deasa pot fi produse de faptul ca muschii din zona vezicii nu se lasa destinsi, asa ca urina se elimina in stare de contractie a vezicii. Cand urinarea este deasa noaptea, acest fenomen poate avea legatura cu marirea prostatei. Daca mictiunea deasa se petrece ziua, poate sa nu fie vorba de vreo boala, ci doar de o stare de nervozitate a muschiului vezicii. Daca urinarea deasa are loc si ziua, si noaptea, de vina poate fi o cistita acuta din categoria infectiilor vezicale.

O alta neplacere in mictiune este urinarea cu efort, numita disurie. Este vorba de un dezechilibru intre forta vezicii de a evacua urina si rezistenta intampinata de la un obstacol pe uretra. Strangularea uretrei este provocata adesea de adenomul de prostata sau de un cancer al prostatei. Se observa o modificare a jetului urinar, care nu mai este proiectat la distanta, ci cade "pe bombeul pantofului". Jetul de urina este mai subtire si se sfarseste in picaturi. Daca obstacolul de pe uretra nu se indeparteaza, vezica cedeaza, se dilata si se ajunge chiar la retentie urinara. Despre celelalte tulburari in urinare in articolul urmator.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă