x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tusea, semn al unor boli grave

Tusea, semn al unor boli grave

19 Aug 2004   •   00:00

"Orice pacient care tuseste si nu obtine rezultate la primul tratament trebuie sa mearga la medic pentru a verifica daca nu e vorba de TBC, cancer pulmonar sau alta afectiune", recomanda profesorul Ioan Stoicescu.

STELUTA INDREI

Aerul incarcat cu impuritati patrunde in plamani o data cu actul respiratiei si determina glandele din bronhii sa secrete mai mult mucus, iar pentru eliminarea acestuia este necesar sa tusim mult mai des decat in mod normal. In acest caz, tusea este un mecanism de aparare care ne ajuta sa eliminam pulberile din plamani.

SIMPTOME.Se deosebesc doua forme de tuse: tusea umeda, urmata de expectoratie, si tusea uscata sau seaca, in care nu exista expectoratie. "Tusea seaca este provocata de o iritatie in bronhii, care apare in urma inhalarii unor iritanti sau ca simptom generat de o infectie virala (viroza respiratorie)", explica prof. dr. Stoicescu, directorul Institutului National de Pneumologie "Marius Nasta". In viroze, tusea poate fi insotita de febra, iar dupa cateva zile pacientul incepe sa expectoreze, dar nu purulent. Tusea seaca apare si in fibrozele pulmonare, afectiuni ce transforma plamanul intr-un organ rigid, fibros sau in pleurezii. Cand tusea este declansata de o pleurezie este de obicei insotita de durere de partea bolnava accentuata de tuse. Tusea uscata poate fi si un tic, un act inconstient facut de unele persoane.

Tusea provocata de virusi si de microbi poate fi semnul unor boli grave. Cand sputa este galbena si uneori purulenta, acesta este rezultatul unor infectii bacteriene. Infectia in plamani provoaca pneumonia, iar cea in bronhii cauzeaza bronsita. Daca infectia se localizeaza la nivelul unor bronhii dilatate (bronsectazii) poate aparea o supuratie bronsica cu expectoratie purulenta abundenta. Tusea purulenta poate fi si rezultatul unui abces pulmonar. In acest caz, expectoratia este abundenta si de obicei urat mirositoare.

Tusea este unul dintre primele simptome care apar in tuberculoza (TBC). Uneori, tusea seaca este insotita de expectoratie cu sange (hemoptizie). Acest simptom poate sa fie sindromul revelator pentru TBC sau un cancer bronho-pulmonar. Cand tusea este provocata de reactii alergice apare bronsita alergica, adesea prima manifestare a astmului bronsic.

RECOMANDARI. Deoarece tusea este simptomul unei boli, nu este tratata pentru ea in sine, cu medicamente antitusive, decat daca este uscata si foarte deranjanta. In schimb, antitusivele sunt contraindicate in caz de tuse umeda, deoarece, suprimand tusea, ele pot provoca o acumulare de secretii in bronhii si plamani, ceea ce agraveaza jena respiratorie.

TUSEA FUMATORULUI

Fumatorii tusesc din cauza gudroanelor pe care le introduc in organism o data cu fumul de tigara. Prof. dr. Stoicescu spune ca 4.000 de substante cancerigene ajung in corpul fumatorilor. Ei sufera frecvent de bronsita tabagica. Adica tusesc dimineata si elimina sputa, simptomul initial al unei boli grave - bronho-pneumopatia obstructiva cronica. Pe masura ce evolueaza, boala nu se mai vindeca. Pacientul respira greu, oboseste la efort, ii scade capacitatea respiratorie ajungand cu timpul un invalid. Cunoasterea unor detalii ale acestui simptom "banal" - tusea - ne poate feri de ignorarea unor boli cu evolutie grava.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tusea