Tutunul loveste in plamani, in cord, vase, in ficat, in stomac, in pancreas si, bineinteles, in caile aeriene superioare, in teritoriul pastorit de ORL.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Profesorul Dorin Sarafoleanu, membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, explica nocivitatea fumatului asupra rinofaringelui, hipofaringelui, amigdalelor, laringelui etc. In mucoasa cailor respiratorii exista niste cili, niste picioruse care se misca in aceeasi directie precum un lan batut de vant si acesti cili, miscandu-se, impiedica unele substante daunatoare sa ajunga in plamani, ele sunt eliminate de acesti cili. Ei bine, tutunul blocheaza miscarea acestor cili, iar colac peste pupaza, fumul si gudroanele din tutun blocheaza si formarea de mucus, care are un rol important in lupta cu infectiile, cu microbii, cu virusurile. Ca o consecinta este impiedicata si functia protectoare a hipofaringelui asupra laringelui, nu se mai inchide bine glota si apare boala de reflux. Se reintoarce mancarea din stomac in esofag, refluxul acesta ajunge si in corzile vocale, omul se trezeste noaptea tusind, cu nasul infundat, cu nasul si gatul uscate, respiratia devine dificila.
In cancerul de rino-faringe, adica din spatele foselor nazale, gudroanele din tutun si din poluare favorizeaza neoplasmul. Apare o infundare a nasului doar pe o parte, care nu se desfunda cu picaturi, la suflarea nasului se observa mici sangerari, adesea se infunda si urechea de pe acea parte. In cancerul de amigdala, pe langa cauzele de mai sus, intervin si alti factori favorizanti de cancerizare: focarele dentare netratate, fumatul si alcoolul de proasta calitate, mancarea prea rece sau prea fierbinte, care paralizeaza apararea imunitara. Cel mai des se intalneste insa cancerul de laringe, el nu doare si din acest motiv bolnavii vin la spital tarziu, cand sunt necesare operatii invalidante cu scoaterea intregului laringe si a ganglionilor, astfel ca omul vorbeste metalic printr-un laringofon sau ca ventrilocii, din stomac.
Citește pe Antena3.ro