PROIECT ● Cinci milioane de persoane suferinde de demenţe
PredictAD este un proiect finanţat de Uniunea Europeană care are ca
scop ajutorarea medicilor în depistarea unei cumplite boli a
creierului: maladia Alzheimer. Primele rezultate ale acestui proiect
sînt aşteptate în 2011.
PROIECT ● Cinci milioane de persoane suferinde de demenţe
PredictAD este un proiect finanţat de Uniunea Europeană care are ca scop ajutorarea medicilor în depistarea unei cumplite boli a creierului: maladia Alzheimer. Primele rezultate ale acestui proiect sînt aşteptate în 2011.
Maladia Alzheimer face parte din familia afecţiunilor neurodegenerative care se caracterizează prin pierderea progresivă şi ireversibilă a funcţiilor creierului. Boala afectează în general persoanele peste 65 de ani şi este însoţită de numeroase simptome severe. Boala debutează cu pierderea memoriei, proces ce se derulează treptat, pe parcursul a luni sau ani, de la caz la caz. De asemenea, apar tulburări de comportament şi de personalitate. Pacientul nu mai gîndeşte logic, nu mai reuşeşte să efectueze activităţi obişnuite, zilnice, pentru ca, în final, să intervină decesul. Din păcate, nu există un examen medical care să permită stabilirea cu precizie a diagnosticului. Doar analiza anatomo-patologică a creierului, efectuată după deces, poate să confirme cu certitudine diagnosticul definitiv. Totuşi, medicii se ghidează după o serie de simptome pentru depistarea bolii. Dar tocmai această situaţie conduce frecvent la întîrzieri în monitorizarea bolnavului şi administrarea unui tratament corect.
OBIECTIVE. În acest sens, Uniunea Europeană a lansat la începutul acestei luni PredictAD, un proiect ce se ridică la trei milioane de euro. Proiectul are ca scop depistarea simptomelor care ar permite diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer cu ajutorul biomarkerilor: investigaţia imagistică a creierului, teste de sînge şi verificarea rezultatelor analizelor. Astfel, prin acest proiect se încearcă ajutorarea comunităţii medicale cu o serie de instrumente care să permită nu numai stabilirea unui diagnostic precoce al bolii Alzheimer, ci şi diferenţierea diverselor forme de demenţă. Primele rezultate ale proiectului sînt posibile în cursul anului 2011. La ora actuală nu există tratamente capabile să vindece, însă există unele medicamente care pot stopa evoluţia acesteia, cu condiţia ca ele să fie administrate imediat după instalarea primelor simptome ale bolii. În Europa, peste cinci milioane de persoane suferă de forme de demenţă, şi acest număr ar putea să se dubleze în următorii 20 de ani. Deşi nu avem date precise, potrivit unor estimări, aproximativ 5% din populaţia de vîrsta a treia ar suferi de această boală.
Citește pe Antena3.ro