x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Uitaţi de dietele fanatice

Uitaţi de dietele fanatice

14 Ian 2012   •   21:00
Uitaţi de dietele fanatice

Cel mai bun sfat pe care il veti primi vreodata cand este vorba de dieta este 'Re­nun­tati!'. Indiferent daca va imbuibati cu jumari de porc sau traiti cu 800 de calorii pe zi, dietele care nu includ o varie­ta­te de alimente sa­na­toa­se sau care aduc o restrictie calorica severa nu sunt utile pentru sca­de­rea ponderala pe termen lung sau pentru sa­na­tatea dumneavoastra.

Unele diete fanatice sunt, de fapt, mai nocive pentru sanatate decat obezitatea. Este greu de mentinut o dieta saraca in calorii, din mo­ti­ve evidente: foamea care produce disconfort. Ganditi-va la infometare ca la tinerea respiratiei sub apa – o puteti face pana cand luati o gura de aer.

'Infometarea nu are nimic de-a face cu sca­de­rea ponderala', pre­ci­­zea­za expertul in diete dr. Ste­phen P. Gullo. 'Jun­ghiu­rile de foame sunt un semn ca nu fa­ceti ceva cum trebu­ie. Succesul in sca­derea ponderala nu in­seam­na ca trebuie sa re­nun­tati la gus­turile fine ale man­ca­ru­ri­lor. Inseamna ca trebuie sa fiti selectiv in arta culina­ra.' Cand pier­­deti in gre­u­ta­te prin in­fo­metare, aceasta poate avea ca rezultat ince­ti­ni­rea metabolismului. Inseamna ca, desi con­su­mati mai putine calorii, ardeti de asemenea mai putine calorii. Inseamna ca, in loc sa pierdeti in greutate, pierdeti masa musculara.

Cand reveniti la consumul de alimente bogate in lipide sau calorii, sunteti mult mai predispusa sa acumulati grasime in locul musculaturii. Cu acest nou mod de functionare, va veti ingrasa mult mai rapid si va poate lua mult mai mult timp pentru a slabi din nou in viitor. Regimul de tip yo-yo va poate pune sanatatea sub semnul riscului daca aveti deja probleme. O dieta cu 800 de calorii pe zi poate avea ca rezultat scaderea imunitatii, puls neregulat, menstruatii neregulate, apetit sexual scazut, pierderea masei corporale slabe, cefalee, astenie, tegumente uscate si insomnie.

Dar chiar si atunci cand o dieta va permite sa consumati liber doar cateva categorii de alimente, sanatatea dumnea­voastra poate avea de suferit. Oricand eliminati o anumita grupa de alimente, pierdeti nutrientii pe care aceasta o aduce, cum ar fi calciul din produsele lactate, fibrele si vitamina E din cereale, cartenoizii si substantele fitochimice din legume. Iar unele diete implica aportul de alimente bogate in lipide saturate, care sunt nocive pentru inima. Cea mai buna alegere consta in respectarea unor planuri de alimentatie care sa includa cantitati rezonabile dintr-o varietate de alimente si sa nu va permita sa slabiti mai mult de un kilogram pe saptamana. O masa satioasa, cu portii copioase de legume, contine mai multe calorii decat unele meniuri recomandate de dietele fana­tice.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei