x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Uleiuri vs antibiotice in tratarea otitelor

Uleiuri vs antibiotice in tratarea otitelor

de Andrada Floria    |    13 Iul 2005   •   00:00
Uleiuri vs antibiotice in tratarea otitelor

Un studiu realizat de oamenii de stiinta din Islanda arata ca uleiurile esentiale sunt mai eficiente decat antibioticele in tratarea otitelor acute la copii. Specialistii nostri sunt insa retinuti in confirmarea acestui studiu.

Cercetatorii de la Spitalul Universitar din Reykjavik, Islanda, au testat eficienta uleiurilor esentiale pe baza de busuioc, in cazul otitelor acute, pe soarecii de laborator. Animalele testate fusesera contaminate fie cu un streptococ (Streptococcus pneumoniae), fie cu un virus gripal (Haemophilus influenzae). Soarecii de laborator au fost apoi impartiti in doua grupe: animalelor din prima grupa le-au fost administrate picaturi de uleiuri esentiale pe baza de busuioc, iar celor din a doua grupa - un tratament placebo.

REZULTATE. La finalul studiului, medicii au observat ca 80% dintre soarecii tratati cu uleiuri esentiale s-au insanatosit, in timp ce in cadrul celei de-a doua grupe s-au constatat ameliorari ale bolii la doar 6% dintre subiecti.

Concluzia celui care a condus studiul, dr. Karl Kristinsson, e ca insanatosirea se datoreaza compozitiei de substante volatile din uleiurile esentiale si ca acestea ar putea constitui "un progres in tratamentul infectiilor urechii".

AFECTIUNE. Otita este o inflamatie a cavitatilor urechii medii - a mucoasei care le tapeteaza - si a timpanului. Otitele acute sunt inflamatii cauzate de infectii bacteriene, uneori virale si afecteaza de cele mai multe ori copiii intre 6 luni si 2 ani. Desi, in general, medicii prescriu antibiotice in cazul copiilor cu otite acute, studiul dr. Karl Kristinsson incearca sa revolutioneze intr-o oarecare masura acest tip de tratament.
Antibioticele pot face ca boala sa dispara pe moment si apoi sa reapara intr-o forma mai grava, este de parere medicul islandez. Dupa o administrare de lunga durata, organismul poate dezvolta o rezistenta la antibiotice care, din aceasta cauza, nu isi mai fac efectul. Pe de alta parte, dr. Karl Kristinsson afirma ca uleiurile esentiale patrund in interiorul tesuturilor conductului auditiv si actioneaza in mod direct asupra nucleului care a generat infectia, ceea ce nu este valabil si in cazul antibioticelor.

OPINIILE SPECIALISTULUI
Doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializari in fitoterapie si gemoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie nu este de acord cu afirmatia potrivit careia "uleiurile esentiale sunt mai eficiente decat antibioticele. Este destul de riscant sa administrezi doar astfel de picaturi unui copil cu febra mare, cu otite subacute sau cronice. In aceste cazuri se trece direct la tratamentul cu antibiotice. Aromoterapia se poate incerca in cazul otitelor mai usoare. Insa, daca starea copilului nu se amelioreaza dupa o zi, trebuie consultat medicul, care va prescrie imediat un tratament cu antibiotice".
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă esentiale