x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ultraviolete - Cum ne protejam ochii de zapada si soare

Ultraviolete - Cum ne protejam ochii de zapada si soare

01 Dec 2004   •   00:00

"Ochelari de protectie contra soarelui si a vantului, preferabili din material plastic".

MAGDA MARINCOVICI

Click pentru a mari imaginea
ACCESORIU. La munte, iarna, avem nevoie de un echipament deosebit, din care nu trebuie sa lipseasca ochelarii
Acesta este sfatul dat pasionatilor de sporturi montane de iarna de catre conferentiar doctor Liliana Voinea, medic principal oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Sfatul se adreseaza tuturor persoanelor, indiferent de varsta. Conferentiar doctor Liliana Voinea precizeaza ca acest tip de ochelari reprezinta unica masura prin care ne putem proteja vederea, in conditiile in care in aceste situatii nu exista tratamente.

EFECTE. In cazul expunerii neprotejate, efectele soarelui asupra ochiului se simt imediat. Fenomenul se numeste oftalmie cauzata de zapada si ea survine intr-o perioada intre 6 si 24 de ore de la expunere. Ochiul se inroseste, apar dureri, lacrimare si o "teama" de lumina. Expunerea prelungita poate transforma aceasta leziune intr-o afectiune cronica asupra careia prea putine tratamente sunt eficiente.

RECOMANDARI. Conferentiar doctor Liliana Voinea precizeaza ca ochelarii de protectie folositi iarna trebuie sa fie heliomat si antireflex, sa fie cumparati doar din magazinile de specialitate, unde exista personal care poate asigura consultatii. Sunt recomandati ochelarii de protectie din sticla anorganica - din plastic -, deoarece previn multe accidente. "Frecvent, la schi se intampla accidente in decursul carora ochelarii din sticla se pot sparge, iar cioburile sa provoace leziuni grave. Desi ochelarii cu lentile din plastic prezinta dezavantajul ca se pot zgaria, totusi acestia ne feresc de pericolul patrunderii cioburilor in ochi in cazul unui accident", spune conferentiar doctor Liliana Voinea. O atentie speciala trebuie sa acordam copiilor care merg la schi, deoarece in cazul lor, ochii sunt si mai vulnerabili.

Trebuie sa stim ca zapada reflecta 85% din razele ultraviolete, in timp ce nisipul reflecta 20%, iar apa, intre 5 si 10%. Mai mult, proportia ultravioletelor reflectate creste cu 10% cu fiecare 1.000 de metri altitudine.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă