x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un abdomen mai plat dintr-o înghiţitură

Un abdomen mai plat dintr-o înghiţitură

de Irina Cristea    |    03 Iul 2010   •   00:00
Un abdomen mai plat dintr-o înghiţitură
Sursa foto: /Thinkstock

Există o licoare magică ce face să dispară kilogramele în plus, prelungeşte speranţa de viaţă, îmbunătăţeşte sta­rea generală de sănătate, face pielea să strălucească. Nu costă mult şi se găseşte la tot pasul. Este vorba despre apă. Care, dacă ar înlocui toate prostiile pe care le dăm pes­te cap într-un an, ne-ar ajuta să slăbim kilograme bune fără vreun efort.

Cocteiluri de vitamine, prafuri de slăbit, protei­ne amestecate în lapte. Unii spun că au efect şi că au văzut acest efect pe propria piele. Exis­tă însă o soluţie mai la îndemână, mai ieftină şi mai eficientă care combină beneficiile hidratării cu cele ale unei siluete armonioase. Unde mai pui că nici nu for­ţea­ză limitele contului bancar.

Autorii cărţii "Drink this, not that!" spun că, dacă oamenii ar fi atenţi la ce îşi pun în pahar, ar slăbi fără pic de efort, în timp record. Pen­tru că, pe parcursul unui an, atâtea băuturi care mai de care mai pline de chimicale, zahăr sau grăsimi ne alu­ne­că vesele pe gât, cu efecte dezastruoase pentru să­nă­tate şi siluetă.

De la aşa-zisele ceaiuri îm­bu­te­liate pâ­nă la cafelele generoase în frişcă şi siropuri, aceste bombe calorice trebuie eliminate. Încet şi sigur sau brusc şi, poate, la fel de sigur, în funcţie de ambiţia fie­­că­­ruia. Autorii David Zinczenko şi Matt Goulding pro­pun câteva ponturi cu ajutorul cărora să scăpăm de proastele obiceiuri, fie ele la sticlă, pahar sau ceaşcă.


● Pasul 1: Renunţaţi la sucuri acidulate şi la ice tea (rezultat: 8 kilograme în minus pe an)

Un studiu al Institutului naţional de Nutriţie din SUA a demonstrat că, din tot ce consumă zilnic un ame­rican de rând, cele mai multe calorii nu provin din alimente, ci din băuturi.
Mai precis, din sucurile aci­du­late şi ceaiurile îmbuteliate. Prin urmare, la un consum zilnic de 2.500 de calorii, eliminarea sucurilor ar scă­dea consumul până la 2.325 de calorii. În kilogra­me, asta ar însemna patru kilograme mai puţin în ju­mătate de an. Fără vreo modificare, oricât de mică, a regimului alimentar.


● Pasul 2: Beţi 8 pahare de apă pe zi (şi scăpaţi de 11 kilograme într-un an)
Regula celor doi litri de apă pe zi poate părea plictisitor de cunoscută dar studii recente demonstrează, dacă mai era nevoie, cât de eficient este consumul de apă în dietele de slăbit. De exemplu, specialiştii au monitorizat dieta a 175 de femei supraponderale im­plicate într-un program de slăbit şi au constatat că fe­meile care consumau mai multă apă au şi slăbit mai mult. Un alt studiu, realizat de experţii de la Universitatea Utah (SUA), a dovedit că metabolismul şi con­sumul de apă merg mână în mână. Hidratarea în­seamnă mai multă energie, arderi mai intense, concentrare mai bună.


● Pasul 3: Consumaţi zilnic un amestec de fructe şi iaurt rece, dar nu mai mult de trei pahare (asigură un mi­nus de 4,5 kilograme pe an)
Deliciosul amestec de fructe, gheaţă şi iaurt rece, toa­te zdrobite în blender, este eficient şi în lupta cu kilo­gra­mele în plus. Este natural, hrănitor, sărac în grăsimi (mai ales dacă optaţi pentru un iaurt degresat) şi săţios. De altfel, un studiu realizat la Universitatea Purdue a arătat că băuturile consistente, cremoase, sa­tu­ră mai repede şi mai eficient decât alimentele. De ase­menea, persoanele care au servit cel puţin o porţie de iaurt cu fructe zdrobite consumă, pe parcursul unei zile, cu aproape 100 de calorii mai puţin decât în pe­ri­oa­dele în care aceste amestecuri nu făceau parte din dieta lor.

● Pasul 4: Evitaţi "sucurile naturale" din comerţ, îm­bu­teliate la cutie sau la sticlă (şi luaţi-vă adio de la 8,5 kilograme într-un an)
Sunt pline de zahăr, prea puţin naturale şi deloc in­di­cate pentru un stil de viaţă sănătos. Chiar şi la un consum de "doar"  0,5 litri pe zi, găsirea unei alternative mai sănătoase (apa!) se va traduce într-un minus de 8,5 ki­lo­grame într-un an.

● Pasul 5: Beţi cafea, nu băuturi pe bază de cafea (efectul: minus 8 kilograme într-un an)
Nu e neapărată nevoie să fii dependent de cafeină ca să te seducă oferta unei cafenele. Şi, deşi nu îţi do­reai decât un espresso dublu sau o cafea mare la filtru, eventual "la pachet", cedezi ispitelor atractiv deghizate în frişcă, sirop de caramel sau granule de ciocolată. E va­la­bil şi pentru ceaiuri. Cercetări recente arată că două treimi dintre clienţii unui faimos lanţ de cafenele din SUA optează pentru băuturi pe bază de cafea sau de ceai în loc să aleagă cafea simplă sau ceai simplu. Impactul caloric mediu al unei cafele "îm­bu­nă­tă­ţite" este de 239 de calorii, faţă de 63 de calorii con­ţi­nute de o cafea simplă (cu tot cu zahăr). Prin ur­mare, o simplă modificare a comenzii reduce cu 173 de calorii aportul zilnic.

Cei 5 paşi ar duce, împreună, la o scădere de 40 de kilograme. Ceea ce nu e cel mai sănătos lucru. Au­torii cărţii "Drink this, not that!" pleacă însă de la pre­misa că puţine persoane (chiar şi în America) fac chiar toate greşelile menţionate mai sus. Însă planul de­mons­trează cât de uşor se poate scăpa de niş­te ki­lo­­grame. Sau cât de uşor poate fi să ne îngrăşăm de la an la an fără ca, în principiu, să exis­te vreo explicaţie. Însă ves­tea că se poate slăbi doar fiind atenţi la ce bem e una pentru care merită să bem paharul până la fund.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă