Profesorul doctor Miron Bogdan, liderul Programului de Initiativa Globala pentru Boala Pulmonara Obstructiva Cronica (GOLD), spune ca fumatul, fumatul si iar fumatul reprezinta cauza unei boli devastatoare la ora actuala.
MAGDA MARINCOVICI
|
PERICOl. Fumatul provoaca grave afectiuni respiratorii |
Ea se numeste bronhopneumonia obstructiva cronica (BPOC) sau boala fumatorilor, care foarte rar este depistata la nefumatori. "38% din populatia adulta din Romania, respectiv 7 milioane de personae, fumeaza. Conform unor calcule, prevalenta reala in tara noastra a acestei boli este de peste un milion de cazuri. La acest nivel putem spune ca prevalenta BPOC se poate compara cu cea a cardiopatiei ischemice", sustine prof. dr. Miron Bogdan. Desi estimarile sunt considerate "rezervate", costurile sociale totale puse pe seama acestei boli sunt de 12.000 de miliarde de lei anual.
Tuse cu sau fara expectoratie si gafaiala, la atat se reduc simptomele BPOC. "Cu cat descoperim mai devreme boala, cu atat reducem riscul exacerbarii BPOC. Atentie, in primul an, dupa exacerbarea BPOC, jumatate dintre bolnavii in stadii severe ale bolii vor muri", ne avertizeaza prof. dr. Miron Bogdan. Pe termen lung, boala presupune un grad mare de invalidare a pacientului. BPOC se asociaza frecvent cu alte boli cardiovasculare, astm, boli reumatice inflamatorii, diabet, nevroze, psihoze.
PREVENIRE. Cea mai indicata metoda de prevenire este renuntarea la fumat. Cel care reuseste aceasta performanta pana la varsta de 45 de ani, practic, scapa de pericolul BPOC. Din pacate, in multe dintre cazurile BPOC sunt diagnosticate tarziu, cand capacitatea respiratorie este mult diminuata.
Pentru identificarea bolnavului cu BPOC in stadii precoce, Comitetul GOLD a elaborat un chestionar foarte simplu intitulat "Ar putea fi BPOC". El contine cinci intrebari simple care vizeaza simptomele bolii. Asadar, raspundeti prin da sau nu la urmatorul chestionar:
Tusesti de mai multe ori pe zi, in cele mai multe zile?
2. Elimini sputa (adica flegma) din piept in cele mai multe zile?
3. Obosesti si ramai fara suflu inaintea altora de aceeasi varsta?
4. Ai peste 40 de ani?
5. Fumezi sau ai fumat candva?
Daca ai raspus "da" la cel putin trei intrebari, poti sa ai BPOC. Metoda de depistare a bolii se face prin testul de respiratie numit spirometrie.