x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un concediu fără problema lunară

Un concediu fără problema lunară

05 Iun 2007   •   00:00

Un an intreg ai aşteptat concediul la mare. Faci economii, cauţi căteva luni staţiunea perfectă, cumperi cel mai frumos costum de baie... Un singur "amănunt" ai omis: ciclul menstrual. Căci, dacă işi face apariţia chiar in timpul sejurului pe litoral, vacanţa ar fi ratată. Măsuri se pot lua. Multe femei au incercat vitamina K pentru a amăna ciclul menstrual.


Un an intreg ai aşteptat concediul la mare. Faci economii, cauţi căteva luni staţiunea perfectă, cumperi cel mai frumos costum de baie... Un singur "amănunt" ai omis: ciclul menstrual. Căci, dacă işi face apariţia chiar in timpul sejurului pe litoral, vacanţa ar fi ratată. Măsuri se pot lua. Multe femei au incercat vitamina K pentru a amăna ciclul menstrual. Vitamina K este un procoagulant ce acţionează impotriva săngerărilor şi hemoragiilor, prin urmare ar putea ajuta cel mult la micşorarea debitului menstrual, in cazul unei menstruaţii abundente, dar nu o poate amăna. "Vitamina K are mai degrabă un efect placebo, nefiind dovedit că ar putea intărzia apariţia ciclului menstrual. Doar medicamentele hormonale pot interveni in modificarea lui", ne spune dr Alexandru Filipescu, medic primar obstetrică-ginecologie, de la Spitalul Universitar de Urgenţă "Elias".

Anticoncepţionale

Cele mai avantajate sunt femeile care utilizează contraceptive orale. "Singura metodă eficientă de a amăna menstruaţia o reprezintă administrarea continuă a anticoncepţionalelor", precizează dr Alexandru Filipescu. Dacă folia conţine 21 de pilule, nu se mai face pauza obişnuită de şapte zile şi se vor lua in continuare pilule dintr-o nouă folie. Dacă folia are 28 de comprimate, nu se vor mai folosi ultimele şapte pilule (colorate diferit şi inactive, cu efect placebo) şi se va trece direct la o altă folie. In ambele situaţii, săngerarea de tip menstrual se amănă pănă la terminarea celei de-a doua folii, cănd se va face pauza de şapte zile. Succesul nu este intotdeauna deplin, căci se poate intămpla să apară totuşi o săngerare redusă pe perioada administrării celei de-a doua folii, semnalează dr Alexandru Filipescu.

Pilula de urgenţă

In cazul in care femeia nu utilizează contraceptive orale, o soluţie o reprezintă grăbirea ciclului menstrual prin administrarea aşa-numitei pilule de a doua zi. "Ea conţine o doză foarte mare de progesteron. Administrată in a doua parte a ciclului menstrual, pilula de urgenţă maturează mult mai repede endometrul (stratul intern al uterului) şi poate declanşa menstruaţia mai devreme, insă nu este o certitudine", atrage atenţia dr Alexandru Filipescu. Următoarea săngerare va apărea la 28-30 de zile de la cea declanşată de pilulă, dar numai in cazul in care femeia este echilibrată din punct de vedere hormonal. Dacă se doreşte doar scăderea fluxului menstrual, se pot administra calciu şi un antiinflamator nesteroidian, cu 7-10 zile inainte de menstruaţie.

DE PATRU ORI PE AN. In 2003, Food and Drug Administration, autoritatea americană de reglementare a medicamentelor, a aprobat un contraceptiv oral ce induce doar patru menstruaţii pe an. Pilulele, numite Seasonale, sunt create astfel incăt să reducă numărul de menstruaţii printr-o administrare continuă, timp de 84 de zile, in loc de 21 de zile, precum celelalte contraceptive orale.

DEFINITIV. Luna trecută a fost lansată, in SUA, o pilulă care elimină definitiv menstruaţia. Deşi nu există riscuri asociate cu administrarea pilulei Lybrel, conform datelor furnizate de producători, unii medici consideră că sunt necesare mai multe studii pentru a verifica efectele pe termen lung. Specialiştii consideră că menstruaţia este un barometru al activităţii hormonale din organism, iar pilula ar putea produce dezechilibre.

×
Subiecte în articol: menstrual sănătatea femeii