Un dispozitiv special montat pe maxilare poate contracara sforăitul şi apneea din timpul somnului, potrivit publicaţiei germane de specialitate 'ZahnRat', informează agenţia DPA.
Cu toate acestea, aşa-numita 'atelă mandibulară progresivă' nu este întotdeauna o opţiune utilă, de exemplu atunci când nu mai există suficienţi dinţi în gura pacientului pe care să se ataşaze dispozitivul.
Potrivit publicaţiei 'ZahnRat', pentru a putea utiliza acest dispozitiv trebuie să existe pe maxilar cel puţin opt dinţi ficşi, incluzând coroanele dentare.
Dispozitivul este plasat de-a lungul dinţilor pe maxilarul superior şi inferior înainte de a merge la culcare. Acest dispozitiv mută poziţia maxilarului inferior şi a limbii faţă de maxilarul superior. Scopul este de a menţine faringele deschis pentru a facilita respiraţia şi a opri sforăitul.
Cei care suferă de apnee trebuie să poarte aparatul în fiecare noapte şi se recomandă curăţarea zilnică a acestuia cu o periuţă de dinţi.
Alte modalităţi de a-i ajuta pe cei care sforăie sunt evitarea alcoolului cu trei-patru ore înainte de a merge la culcare şi, de asemenea, interdicţia de a lua somnifere. Atât alcoolul cât şi somniferele contribuie la relaxarea muşchilor şi acest fapt creşte tendinţa de a sforăi.
Dormitul pe o parte sau cu faţa în jos este mai bun decât cel pe spate, în care maxilarul inferior nu este sprijinit şi respiraţia se face pe gură. De asemenea, reducerea greutăţii poate ajuta în cazul acelora care sunt supraponderali.
Potrivit publicaţiei 'ZahnRat', aproximativ 60 la sută dintre bărbaţi şi 40 la sută dintre femei sforăie pe măsură ce îmbătrânesc.