x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un e-mail care te ajuta sa devii tata

Un e-mail care te ajuta sa devii tata

28 Ian 2005   •   00:00

Infertilitatea este pentru oricine o veste-soc. Exista insa metode moderne care sa redea speranta de a avea urmasi. Dar investigatiile reprezinta un stres mai ales pentru barbati. Totusi el poate fi depasi cu ajutorul unui e-mail.


MAGDA MARINCOVCI

DIALOG. Medicii germani au elaborat textul unui e-mail prin care ii informeaza pe barbatii cu probleme de infertilitate care sunt procedurile prin care vor reusi sa aiba copii
Vestea ca nu poti avea copii cade ca un trasnet. Dar pana la acest verdict, barbatii sunt supusi unui pachet de teste dificile si unele chiar dureroase. Dupa cum nu-i chiar o placere sa raspunzi la noianul de intrebari pe care medicul foarte curios le adreseaza barbatului. Incomode sunt si intrebarile, dar parca mai dificile sunt investigatiile medicale, mai ales ca nici nu ti se dau prea multe amanunte despre utilitatea lor.

AJUTOR. Doctorii Martin Pook si Walter Krause de la Universitatea din Siegen, Germania, au analizat acest fenomen. Ei nu numai ca au intrat in pielea acestor pacienti si ca le-au inteles drama, dar chiar s-au gandit cum sa-i ajute. Astfel, cei doi medici germani au conceput o procedura simpla prin care pare sa reduca foarte mult din stresul legat de acest sir de investigatii si interogatorii.

Mai intai, ei au elaborat o scrisoare, care contine o prezentare accesibila si completa, necesara oricarui barbat care este pe punctul de a apela la serviciile unei clinici specializate in probleme de fertilitate. De asemenea, medicii germani au mai descris modul cum se deruleaza intalnirea cu specialistul, precizand si intrebarile, care acesta le pune in asemenea situatii. Curiosi sa vada in ce masura strategia lor este utila, cercetatorii germani au tinut sub observatie 250 de barbati cu probleme de sterilitate. Jumatate din acesti barbati au primit cu 15 zile inaintea primei intalniri cu specialistul un e-mail continand toata regia din cabinetul medicului specialist.

SURPRIZA PLACUTA. Cei doi medici germani au avut placuta surpriza sa constate ca barbatii care au primit acest e-mail si erau deja pregatiti pentru prima intalnire cu specialistul s-au dovedit mai putin tensionati, comparativ cu semenii lor care n-au beneficiat de acest e-mail. Mai mult, un sfert din barbatii neinformati au refuzat sa se mai prezinte la clinica, pierzand astfel orice sansa de a fi tati. Cercetatorii germani sunt convisi ca metoda e-mail-lui ar putea fi eficienta, deoarece ea reuseste sa reduca stresul, oferind mai multa incredere si curaj de a incepe un tratament contra infertilitatii.

INFORMAREA PACIENTULUI
Medicul Daniel Popescu spune ca "indiferent de boala, stabilirea unui dialog intre medic si pacient este foarte importanta. Este demonstrat stiintific ca simpla prezentare la medic reprezinta un stres pentru pacient. Motivul pentru care multi amana nepermis de mult consultarea medicului. Dialogul ajuta la informarea pacientului, la dezhibarea acestuia. Dialogul ii faciliteaza medicului misiunea de a pune diagnosticul corect. In acest mod, pacientul intelege de ce trebuie sa faca o serie de investigatii. El coopereaza cu medicul si accepta investigatiile, chiar daca acestea sunt mai putin placute."
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă