x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un medicament împotriva osteoporozei poate dubla riscul de cancer de esofag

Un medicament împotriva osteoporozei poate dubla riscul de cancer de esofag

03 Sep 2010   •   00:00

Un medicament împotriva osteoporozei, care se administrează în mod regulat în Marea Britanie la peste un milion de persoane, ar putea dubla riscul de dezvoltare a cancerului de esofag, potrivit unui studiu publicat vineri în British Medical Journal şi citat de Efe.



Persoanele care au luat bisfosfonaţi orali timp de cel puţin cinci ani prezintă de două ori mai multe probabilităţi de a se îmbolnăvi de acest tip de cancer decât persoanele care nu au luat substanţa menţionată, arată studiul.

Trei milioane de britanici, în marea majoritate femei, suferă de osteoporoză, o boală a oaselor care creşte riscul de fracturi, iar numărul de pacienţi este din ce în ce mai mare drept consecinţă a îmbătrânirii progresive a populaţiei.

Bisfosfonaţii orali sunt prescrişi în mod general ca măsură preventivă pentru cei care prezintă un risc ridicat de a dezvolta osteoporoză, şi în special femeilor după ce intră la menopauză,notează Agerpres.

Se ştie deja că aceste medicamente au efecte secundare cum ar fi dificultăţi la înghiţit, dureri în zona pectorală şi arsuri la stomac.

Potrivit cercetătorilor, indicele probabilităţilor de dezvoltare a acestui tip de cancer este cu 30 la sută mai mare la cei care au luat bisfosfonaţi, decât la restul populaţiei, putându-se dubla dacă substanţa a fost luată timp de cinci ani.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă