x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un nou medicament antigripa, in Romania

Un nou medicament antigripa, in Romania

23 Oct 2004   •   00:00

In Romania a fost lansat primul antiviral cu substanta activa oseltamivir, care face parte din noua clasa de medicamente pentru prevenirea si tratarea gripei. Noul medicament opreste multiplicarea si raspandirea virusului gripal in organism.

STELUTA INDREI

"Prezenta oseltamivirului pe piata romaneasca inseamna foarte mult, daca ne gandim ce se poate intampla in cazul unei epidemii serioase de gripa", a afirmat prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

AVANTAJE. Structura de suprafata a virusului este identica, indiferent de tulpina din care aceasta provine. Noua clasa de medicamente actioneaza asupra uneia din cele doua structuri de suprafata - neuraminidaza, blocand capacitatea virusului de a se multiplica si infecta celelalte celule sanatoase. Daca medicamentul este administrat in primele 24 de ore de la aparitia bolii, durata acesteia se reduce aproape la jumatate.

Asadar, gripa se poate trata, dar numai daca se actioneaza foarte rapid cu medicamentele potrivite. Studiile clinice au aratat ca noul antiviral reduce cu 38% severitatea gripei, iar riscul de aparitie a complicatiilor (bronsita, pneumonia, sinuzita) scade cu 67%. In plus, reduce cu 89% riscul molipsirii in cazul contactului cu persoane bolnave. Pentru ca eficienta sa fie cat mai mare, este foarte important ca acest medicament sa fie prescris de medic in urma unui diagnostic clinic stabilit cu precizie in cel mai scurt timp de la aparitia simptomelor. Oseltamivir se administreaza numai pe baza de reteta de la medic, pentru tratamentul gripei la adulti si la copii cu varsta mai mare de un an. In cazul unei epidemii de gripa sau al contactului cu bolnavi de gripa, preventiv se poate lua acest nou antigripal. Potrivit prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, oseltamivirul are efecte secundare discrete, iar rezistenta virusilor la acest medicament este joasa.

"Antiviralele nu inlocuiesc vaccinul antigripal, dar sunt un auxiliar eficient. Oseltamivirul este cea mai buna alternativa pentru anumite persoane alergice sau cu infectii repetate febrile, care nu pot face vaccinul", a precizat dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta OMS pentru Gripa.

BILANT

In saptamana 11-17 octombrie, in tara s-au inregistrat 24 de cazuri de gripa, 25.867 de infectii respiratorii acute superioare si 6.970 de cazuri de pneumonie, informeaza Ministerul Sanatatii. Nici un caz de gripa nu a necesitat internare in spital, in timp ce 210 dintre cazurile de pneumonie au necesitat spitalizare. Desi fata de saptamana trecuta numarul imbolnavirilor a crescut, specialistii MS declara ca evolutia se inscrie in limite normale, nefiind epidemica. In aceeasi perioada a anului trecut erau inregistrate 100 de cazuri de gripa.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripă