x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un ochi la slanina, un ochi la faina

Un ochi la slanina, un ochi la faina

21 Iun 2004   •   00:00

Strabismul este numit in popor "un ochi la slanina, un ochi la faina", adica fug ochii unul intr-o parte, celalalt in alta parte.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Se spunea la un moment dat cum ca un usor strabism confera chiar o nota de frumusete femeii, unii esteti afirmau ca si Gioconda se uita crucis si de la privirea sasie ii vine si acel zambet enigmatic. In realitate nu este o mare bucurie sa privesti crucis si de aceea oamenii vor sa scape de strabism. Un adult poate avea strabism fiindca l-a purtat inca din copilarie si el n-a fost corectat. Profesor Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice, explica aceasta boala si spune ca acest adult nu va avea probleme grave de adaptare si nu va vedea dublu, dar vederea acelui ochi strabic este slaba. Dar strabismul aparut brusc la un adult conduce totdeauna la vedere dubla. Acest strabism instalat brusc e cauzat fie de un accident vascular minor sau este urmarea unei neuroviroze, dupa acest tip de gripa aparand o pareza temporara ce provoaca strabism.

Strabismul aparut brusc la un adult, insotit de o vedere dubla, poate fi pricinuit si de o boala a maduvei numita leuconevraxita, dar acest strabism poate insemna si debutul unei tumori cerebrale sau poate surveni dupa un traumatism si doar neurologii trebuie sa trateze aceste cazuri. Oricum, este o regula limpede, evidentiata cu tarie de profesoara Monica Pop: o interventie chirurgicala pentru alinierea ochilor la un om cu strabism nu are eficacitate daca nu este acompaniata de exercitii oculare si de purtarea ochelarilor, fara aceste masuri strabismul revine dupa operatie. Un strabism necorectat la timp dupa operatie duce la diplopie, adica la vedere dubla. Foarte important este capitolul strabismului la copil. Un ochi care nu vede bine fuge. Strabismul unilateral e mai grav decat strabismul la ambii ochi. Strabismul poate aparea la copilul foarte mic, de pana la cateva luni. Daca el nu dispare si strabismul se accentueaza, sugarul trebuie consultat intr-un spital de oftalmologie ca nu cumva sa existe leziuni organice, vreo cicatrice pe ochi sau o tumoare intraoculara. Daca se exclud aceste leziuni, probabil acest copil mic are un viciu de refractie care induce strabism.

×