x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un vaccin anticancer

Un vaccin anticancer

de Magda Marincovici    |    12 Oct 2005   •   00:00
Un vaccin anticancer

In premiera, o companie farmaceutica a anuntat obtinerea unui vaccin impotriva cancerului de col uterin. Aceasta forma de cancer este una dintre cele mai frecvente la femei. Vaccinul reuseste sa distruga celule tumorale.

In studiul companiei farmaceutice Merck au fost incluse in total 12.157 de femei, din 90 de centre din Brazilia, Columbia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Mexic, Norvegia, Peru, Polonia, Singapore, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii si Statele Unite (inclusiv Puerto Rico), ele avand o distributie egala in cadrul celor doua grupuri. Un grup de 6.082 de femei a primit gardasil, iar celalalt grup de 6.075 de femei a primit placebo.

EFICIENT. "A obtine o eficienta de 100% este ceva foarte rar", a declarat, pentru Associated Press, doctorul Eliav Barr, cel care a condus studiul clinic al vaccinului. "Consider acest rezultat drept un formidabil progres", a precizat si doctorul Gloria Bachmann, directorul Institutului pentru Sanatatea Femeilor in Nouveau Brunswick (Canada). Rezultatele primului studiu asupra vaccinului experimental contra cancerului de col uterin (sau cancerul cervical) arata ca pot fi prevenite 100% leziunile precanceroase cervicale de grad inalt si cancerele cervicale noninvazive (CIN 2/3 si AIS). Sunt forme de cancer cauzate de papiloma virusurilor umane (HPV) tipurile 16 si 18. Principiul vaccinului terapeutic - o forma de imunoterapie - este de a obtine un raspuns de aparare impotriva unei parti a celulelor tumorale. Acest raspuns se traduce prin producerea de celule capabile sa distruga celule specifice tumorii.

Cancerul cervical este frecvent la femeile intre 40 si 55 de ani. Cancerul cervical apare cand celulele anormale care captusesc cervixul incep sa se multiplice in mod necontrolat, ca raspuns la infectia cu HPV. Celulele cervicale anormale se pot acumula pentru a forma un nodul denumit tumoare. Tumorile benigne (necanceroase) nu se raspandesc si, de regula, nu sunt nocive. Tumorile maligne (canceroase) insa se raspandesc de la locul lor de aparitie si cresc, transformandu-se in cancer, care pune in pericol viata.

STATISTICI. In intreaga lume, aproximativ 300.000 de femei mor anual din cauza acestei forme de cancer.

Frotiul este metoda care permite detectarea unei infectii cu papiloma virus uman (HPV). Infectia cauzata de HPV tipul 16 este responsabila de majoritatea cancerelor cervicale.

Pentru depistarea precoce, testul Papanicolau trebuie efectuat cel putin o data la doi ani. Medicul preleveaza celule ale colului uterin, care sunt examinate la laborator.

TEST
HPV este cauza cancerului cervical, a leziunilor precanceroase, a leziunilor cervicale benigne si a verucelor genitale. Vaccinul gardasil a fost conceput pentru tipurile HPV 16 si 18, care sunt raspunzatoare pentru 70% din cancerele cervicale, precum si pentru tipurile HPV 6 si 11, care sunt implicate in 90% din cazurile de veruce genitale. Aceste tipuri mai provoaca si modificari cervicale benigne.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cervicale