x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un zambet de milioane

Un zambet de milioane

20 Sep 2005   •   00:00
LA STOMATOLOG
Tratamentul ortodontic este modalitatea prin care se pot corecta dizarmoniile dento-maxilare. Tehnica stomatologica in Romania s-a imbunatatit simtitor in ultimii ani si oamenii au inceput sa inteleaga necesitatea aparatului ortodontic si avantajul unui zambet frumos. Aparatul ortodontic nu este ceva la moda, este ceva necesar. Indreptarea dintilor este un lucru foarte important, ce nu trebuie tratat ca un moft, ci ca o necesitate.

Organizatia Americana a Medicilor Ortodonti recomanda ca fiecare copil la varsta de 7 ani sa beneficieze de un consult ortodontic. Alinierea dentara se realizeaza cu ajutorul aparatelor mobile sau fixe. Aparatele dentare sunt o alternativa atat pentru adulti, cat si pentru copii.

Tratamentul adultului


O idee gresita cu privire la aparatul ortodontic este aceea ca adultii nu pot beneficia de acest tratament. Venind din SUA, va pot spune ca am avut fericita sansa de a lucra intr-un cabinet de ortodontie de mare renume. 60% dintre pacientii nostri erau adulti. Asadar, tratamentul ortodontic nu este limitat de varsta pacientului. Orice adult poate experimenta o noua satisfactie avand un zambet perfect. De ce ar recurge la un aparat fix un adult? Raspunsul este deosebit de amplu: in primul rand, din ratiuni estetice, apoi din motive functionale (probleme de masticatie, digestie). Aparatele fixe sunt niste placute metalice, numite bracketuri, care se fixeaza pe fiecare dinte. Aceste bracketuri sunt activate de o sarma ce va ajuta la mutarea dintilor.

In functie de dorinta dumneavoastra, puteti alege diferite tipuri de bracketuri:
  • bracketuri de dimensiune foarte mica n minibracketuri
  • bracketuri cosmetice – incolore;
  • bracketuri de aur (pentru pacientii care au toti dintii erupti pe arcada).

    Un tratament revolutionar este cel care foloseste bracketuri ceramice clare. Acestea au putut fi "vazute" (sunt practic invizibile) la celebrul Tom Cruise in timpul Academy Awards Ceremony, in Los Angeles (2002). Un tratament de ultima ora aparut nu de foarte mult timp in Statele Unite este tratamentul ortodontic fara bracketuri, fara "metal si sarme". Acesta este realizat prin noua metoda "Invisalign". Acesta este un tratament de indreptare a dintilor ce se realizeaza cu ajutorul unor "gutiere transparente" speciale (numite aligners). Acestea sunt foarte confortabile, se poate scoate pentru a manca sau a asigura o igiena dentara corespunzatoare.

    Foarte curand, pacientii romani vor putea beneficia de un astfel de tratament. Costurile acestui tratament sunt ridicate, dar rezultatele sunt spectaculoase.

    Indiferent de tehnica folosita, un lucru este cert: aparatul ortodontic fix are ca rezultat final un zambet fantastic, de invidiat. Oare nu fiecare dintre noi merita sansa de a avea un nou zambet?

    COSTURI. Pretul unui astfel de tratament variaza in functie de situatia fiecarui pacient. Tratamentele cu aparate ortodontice fixe pot costa intre 20 de milioane si 60 de milioane. Dar retineti ca zambetul unei persoane este foarte important. Aceasta este o realitate. Sute de mii de oameni au deja un zambet perfect. Poate este timpul sa devii si tu unul dintre ei.

    DURATA. In timpul examenului ortodontic initial se poate afla un timp estimativ al tratamentului ortodontic. Tratamentul poate varia foarte mult de la o persoana la persoana. Dintii fiecarei persoane se misca in mod particular. Durata unui tratament cu bracketuri poate ajunge pana la doi ani, dar in cele mai multe cazuri se rezolva in 12 luni. In toata aceasta perioada, trebuie sa existe o colaborare foarte stransa intre medic si pacient. Medicul va stabili impreuna cu pacientul date precise pentru vizitele lunare, acestea avand o importanta extraordinara.

    IGIENA. Aceasta este deosebit de importanta in timpul tratamentului ortodontic. In cazul tratamentelor ortodontice cu aparate fixe, o igiena necorespunzatoare poate duce la deteriorarea dintilor, aparitia cariilor, precum si aparitia gingivitei. Medicul ortodont va va explica si cum trebuie asigurata o igiena dentara perfecta pe durata tratamentului ortodontic.

    STIRI
    IGNORANTA. Fumatorii americani se feresc de stomatolog, arata un studiu efectuat de Institutul National al Sanatatii si Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor. Numai 33% dintre fumatorii intervievati au declarat ca merg la dentist cel putin o data pe an, in vreme ce restul viziteaza stomatologul mult mai rar. Susan Drilea, autoarea studiului, crede ca fenomenul are legatura cu atitudinea indiferenta a fumatorilor in ceea ce priveste sanatatea. Ea avertizeaza ca aceasta categorie este predispusa la boli de gingii, caderea dintilor si cancer oral.

    IMPOSTOR. Aproape 600 de pacienti britanici s-au tratat la un stomatolog care nu avea calificare pentru a practica aceasta meserie. Omid Amidi-Mazaheri, refugiat iranian, a pus plombe si a facut extractii vreme de un an si jumatate, inainte de a fi prins. Pacientii care au trecut prin cabinetul falsului doctor au fost rugati sa efectueze analize de sange, ei fiind in pericol de infectie cu hepatita B, C si cu virusul HIV.

    PROGRAM. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Organizatia Mondiala a Stomatologilor vor initia, incepand cu acest an, un program pentru prevenirea afectiunilor orale in randul copiilor din intreaga lume. Desi sanatatea orala s-a imbunatatit in ultimii 30 de ani in intreaga lume, initiatorii programului cred ca problemele dentare raman foarte frecvente la copii. Cele doua organizatii vor da publicitatii informatii despre sanatatea orala si vor implementa masuri de imbunatatire a acesteia. Programul se va finaliza in anul 2025.
  • ×
    Subiecte în articol: tratament ortodontic bracketuri zambet