x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Unde-s mamele de altădată

Unde-s mamele de altădată

23 Oct 2007   •   00:00

Pentru femeia zilelor noastre, o viaţă implinită inseamnă: o facultate, poate chiar două, un master, eventual şi un doctorat, apoi un loc de muncă stabil, cu posibilitatea de a promova in timp, consolidarea unei cariere de succes pănă la 30-35 de ani...

Pentru femeia zilelor noastre, o viaţă implinită inseamnă: o facultate, poate chiar două, un master, eventual şi un doctorat, apoi un loc de muncă stabil, cu posibilitatea de a promova in timp, consolidarea unei cariere de succes pănă la 30-35 de ani... Mai rămăne loc şi pentru familie? Pentru a deveni mamă? "Foarte multe femei incearcă astăzi să impace mai multe roluri. Să fie bune profesioniste, dar să fie şi iubite, soţii şi in final să devină şi mame", arată specialistul nostru, psihologul Mirela Zivari de la Clinica PsihoConsulting. Femeia de carieră vrea să fie de nota 10 pe toate planurile. Eforturile şi consumul de energie pentru a fi la inălţime in toate domeniile vieţii sunt pe măsura ambiţiilor femeii. Insă, din păcate, nimeni nu le poate face pe toate in acelaşi timp. Şi mai ales nimeni nu este capabil să indeplinească perfect toate rolurile, fără riscuri, este de părere psihologul nostru.

Strategii

Există din ce in ce mai multe femei recunoscute pentru cariera lor. Există chiar un top al femeilor de succes din Romănia. Astfel se explică de ce tot mai multe tinere aspiră in primul rănd la o carieră care să le aducă mulţi bani, abandonănd familia şi rolul de mamă. Modelul la ora actuală este tănăra cu o carieră de invidiat, care se căsătoreşte după 30 de ani şi face un copil exact in acelaşi an, ca să nu piardă prea mult timp... Apoi işi vede in continuare de carieră. Iar copilul rămăne doar incă un punct bifat pe lista lucrurilor indeplinite de-a lungul vieţii. Micuţul ajunge astfel să perceapă noţiunea de "mamă" ca fiind femeia care vine seara tărziu, care il sărută pe frunte in somn şi care pleacă dimineaţa devreme, tot cu un sărut pe frunte. "Mama" este, de asemenea, femeia care il ceartă pe copil cănd ia note mici la şcoală şi care ii aduce mereu la cunoştinţă căte eforturi face pentru educaţia lui. "Femeile de carieră incearcă să compenseze absenţa lor de acasă prin tot felul de cadouri scumpe. Nu de puţine ori, femeile de carieră vor să fie văzute şi ca mame bune. Şi incep cu amenajarea unei camere alăturate biroului, in care ii aduc copilului toate cele necesare ca să se joace şi să se simtă totuşi aproape de mami", spune psihologul Mirela Zivari. Insă nici una dintre aceste strategii nu reuşeşte să compenseze intr-adevăr momentele petrecute de ambii părinţi impreună cu micuţul, care se răresc treptat pănă la dispariţie.

Priorităţi

Conform specialistului nostru, soluţia ar trebui să pornească de la modul in care fetele sunt educate de mamele lor. Să nu le fie insuflată de părinţi ideea că femeia trebuie să fie as in toate. In plus, modelele promovate de mass-media ar trebui să nu mai accentueze doar salariul femeii şi poziţia ei in schema unei companii. "Femeia să işi creeze un plan de viaţă, iar copilul să aibă locul lui in acest plan, respectiv in momentul in care ştie că poate să-i ofere timp din viaţa ei, atenţie. Să facă un copil pentru că aşa simte, nu pentru că trebuie să fie in răndul lumii... Să aducă pe lume un copil pentru că vrea să crească o dată cu el, să se bucure de fiecare moment petrecut impreună. Iar după ce s-a născut micuţul urmează o reorganizare a intregii vieţi, a sistemului de valori. O mamă, in adevăratul sens al cuvăntului, nu işi mai permite să stea 14 ore la serviciu, de exemplu. Nimic nu ii dă dreptul femeii să işi mutileze afectiv copilul, doar pentru că ea vrea in continuare o carieră de succes", subliniază psihologul.

Insă societatea ar trebui să le incurajeze pe femei să nu vadă rolul de mamă ca pe o corvoadă. "Priorităţile se vor reorganiza atunci cănd sistemul de protecţie socială va fi suficient de bine pus la punct, astfel incăt femeia să nu resimtă perioada postnatală ca pe dezastrul vieţii ei şi ca pe un declin financiar. Atunci cănd partenerii vor impune respectarea unor reguli de cuplu şi vor ţine morţiş la ele", incheie specialistul nostru.

IMPLICARE. Este important să implicăm copilul in anumite momente din viaţa noastră. "Chiar şi aducerea copilului la serviciu, după ce a implinit 4-5 anişori, ii formează micuţului o oarecare percepţie asupra modului in care se căştigă banii. Copiii vor deveni astfel mai responsabili, vor fi capabili să ia singuri decizii", explică psihologul Mirela Zivari. Specialistul nostru mai punctează că fiecare femeie ar trebui să işi cunoască limitele şi să nu incerce să exceleze in toate rolurile. Cel mai indicat este ca, atunci cănd apare un copil, femeia să işi reorganizeze viaţa in aşa fel incăt micuţul să fie intotdeauna pe primul loc.

APARENŢE. Pentru femeile de carieră, imaginea lor in faţa celor din jur este extrem de importantă. De aceea, ele trebuie să arate intotdeauna impecabil, din punct de vedere profesional să fie ireproşabile, la petrecerile firmei să fie intotdeauna la braţul soţului şi să afişeze imaginea unui cuplu fericit, fără probleme. Iar in ceea ce priveşte educaţia copilului, ele sunt intotdeauna prezente la şedinţele cu părinţii, pentru a crea impresia de mame-model. Toate acestea sunt doar aparenţe. Deoarece, de cele mai multe ori, in momentele scurte in care sunt acasă, femeile "de carieră" se ceartă cu soţul, sunt neglijente, işi uită copiii in faţa televizorului.

SINGURE. "Concentrăndu-şi toată atenţia asupra problemelor de la serviciu, femeile de carieră uită să fie femei", precizează psihologul Mirela Zivari. Pentru că viaţa lor intimă, de cuplu se transformă mai mult intr-o relaţie de parteneriat, de echipă. "Ele nu mai au toleranţa şi deschiderea de a se bucura de viaţa de cuplu şi de aceea riscă foarte mult să rămănă singure. Procentul de femei de carieră singure şi care mai au şi copii este destul de mare, mai ales după 40 de ani", adaugă specialistul. Stresul şi grijile de la birou le consumă atăt de mult pe aceste femei, incăt ele nu mai au disponibilitatea sufletească pentru a face şi lucruri aparent lipsite de valoare, dar extrem de importante pentru o viaţă echilibrată: să rădă, să se joace, să danseze, să se bucure.

Sfatul psihologului

"Ar trebui să fie mediatizat mai mult modelul familiei. Societatea să valorizeze şi altceva decăt femeile de carieră. Nu am văzut pănă acum să se fi făcut vreun top al mămicilor din Romănia care işi dedică viaţa copiilor şi sunt mămici-model. Pe lăngă topul celor mai bogate femei din Romănia, ar fi interesant să existe şi topul celor mai bune mame din Romănia. Ar fi un lucru benefic pentru societate. Pentru că atunci femeile vor avea şi un alt model decăt cel al femeii de carieră, intr-o goană permanentă după căt mai mulţi bani. S-ar crea astfel modelul mamelor care acordă realmente timp copilul lor şi, in general, vieţii de familie, fără a renunţa insă la serviciu", arată psihologul Mirela Zivari.

×