x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Unele boli se agraveaza iarna

Unele boli se agraveaza iarna

12 Ian 2005   •   00:00

Frigul reprezinta un pericol major pentru persoanele bolnave. Dar specialistii ne atrag atentia ca, pe fondul scaderii bruste a temperaturii, si medicamentele pot amplifica riscurile asupra acestor persoane. Motiv pentru care ni se cere vigilenta.


MAGDA MARINCOVICI

RECOMANDARE. Protectia copiilor in zilele geroase incepe cu vestimentatia calduroasa
Medicii recomanda vigilenta o data cu venirea frigului. Avertismentul vizeaza mai ales persoanele suferinde de o boala cronica - insuficienta cardiaca, insuficienta respiratorie, astm, diabet sau tulburari neurologice. Aceeasi recomandare este adresata persoanelor care iau medicamente psihotrope sau anti-inflamatorii.

Aceste categorii de persoane pot avea surprize neplacute din cauza scaderii bruste a temperaturii.

Ca si in timpul caniculei, in perioadele cu temperaturi foarte scazute, persoanele in varsta si copiii sunt cei mai vulnerabili. Patologia lor este multipla: alterarea mecanismelor naturale de aparare, probleme cardiovasculare sau respiratorii. Atentie speciala trebuie acordata bebelusilor, care n-au inca toate armele necesare de a lupta contra frigului, iar ei oricum se misca mult mai putin comparativ cu copiii mai mari.

Pentru a se incalzi, este necesara miscarea. Tocmai de aceea persoanele imobilizate au nevoie de o supraveghere speciala in perioadele friguroase.

EFECTE. Trebuie stiut ca unele medicamente nu prea se impaca cu frigul. Ceea ce presupune din partea celui care urmeaza o medicatie sa consulte medicul pentru adaptarea tratamentului la noile conditii de mediu. Sub efectul temperaturilor scazute, vasele noastre de sange se contracta mai mult ca de obicei si astfel pot sa influenteze negativ actiunea unor medicamente. Aceste medicamente sunt prescrise in unele tulburari neurologice si hiperactivitate, in tulburari de ritm cardiac. Hipotalamusul asigura reglarea temperaturii corpului uman. Cand este confruntat cu o scadere a temperaturii, creierul pune in miscare mecanismele ce permit producerea caldurii. Trei tipuri de medicamente actioneaza asupra acestui centru situat in creier. Acestea sunt neurolepticele, barbituricele si benzodiazepinele precum si unele antihipertensive, care pot avea efecte negative daca nu sunt dozate corespunzator.

Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", insista asupra faptului ca, in anotimpul rece, pentru asigurarea unui metabolism normal, se impune ajustarea tratamentului substitutiv. O atentie speciala trebuie acordata pacientilor cu insuficienta hipofizara, suprarenala. In cazul acestora, tratamentele se administreaza in functie de vreme, personalizat.

TIROIDA. Medicamentele care sunt prescrise pentru hipertidoida sunt foarte importante, deoarece tiroida secreta hormoni care intervin direct in reglarea termica. Bolnavii cu insuficienta acuta suprarenala trebuie sa-si consulte medicul curent pentru a-i stabili doza terapeutica.

DOZE
In opinia prof. dr. Consantin Dumitrache, persoanele suferinde trebuie sa consulte medicul pentru adaptarea dozelor de medicamente la scaderea temperaturii. Caldura din ultima vreme nespecifica acestui anoptimp poate afecta bolnavii care au un anume dozaj recomandat pentru perioada de iarna, a explicat prof. dr. Constantin Dumitrache. Daca la aceste tulburari se adauga si patologia asociata - cum ar fi viroze sau gripe - bolnavul se decompenseaza.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă