x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Unghiile si giardia

Unghiile si giardia

21 Sep 2004   •   00:00

Pentru preintampinarea unor boli infectioase trebuie luate o serie de masuri de igiena, pe care le mentioneaza conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de boli infectioase "M. Bals".

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Pare demodat, dar este important ca la scoala elevii mici din clasele I-IV sa fie controlati daca au unghiile taiate. Sub unghii se strang tot felul de reziduuri si elevii au obiceiul copilaresc de a-si roade unghiile, asa se transmit germeni ai unor boli diareice. Un exemplu este infectarea cu Giardia, care in 60%-80% dintre cazuri nu se insoteste de semne specifice. Copiii devin totusi mai agitati, se scarpina mereu la nas, au mancarimi si in zona fundului, randamentul lor intelectual scade. Un examen copro-parazitologic si aplicarea tratamentului rezolva fara dificultati infectarea cu Giardia. Dar dintre paraziti nu numai Giardia se transmite intre copii, ci si oxiurii.

Elevii pot sa faca si boli ale cailor respiratorii, amigdalite, de exemplu. Neglijarea unor infectii amigdaliene poate conduce la consecinte grave cum ar fi afectiunile reumatismale, dar si imbolnavirea valvelor inimii, cu consecinte grele mai tarziu. In fiecare clasa trebuie sa existe o trusa sanitara dotata cu minimum de materiale, o pereche de manusi latex de unica folosinta, un dezinfectant, 2-3 plasturi, cateva fese si tifon. Daca un copil se loveste, trebuie pansat si dezinfectat dupa ce s-au pus manusile, caci prezenta sangelui intr-o colectivitate poate imprastia germeni de HIV sau virusi ai hepatitei C. O alta masura importanta de igiena este urmatoarea: dupa ce se matura clasele, sa se stearga cu un burete bancile, caci praful cu germeni infectiosi se depune pe banci si copiii din clasele mici ii introduc in gura prin intermediul mainilor. Este bine ca elevii sa fie instruiti cum sa se spele pe maini dupa ce au folosit WC-urile. Dreptacii, care si-au folosit mana dreapta cu hartia igienica, sa deschida robinetul chiuvetei cu mana stanga, pentru a nu infecta robinetii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă