OMS ● Atenţie la pandemia de gripă
Comisia Europeană este pe punctul de a acorda autorizaţie de punere pe
piaţă a Prepandrix, primul vaccin prepandemic pentru om contra gripei
aviarei produse de H5N1.
OMS ● Atenţie la pandemia de gripă
Comisia Europeană este pe punctul de a acorda autorizaţie de punere pe piaţă a Prepandrix, primul vaccin prepandemic pentru om contra gripei aviarei produse de H5N1.
Anul acesta, în februarie, Agenţia Europeană a Medicamentului a susţinut capacitatea acestui vaccin de a limita transmiterea de la om la om a virusului aviar H5N1 mutant. Dar suntem avertizaţi că "a limita nu înseamnă a stopa", pentru că acesta nu este un vaccin propriu-zis. În sensul că s-a lucrat pe o suşă virală H5N1 (A/Vietnam/1194/04 n.d.l.r.) care a făcut victime în Vietnam, în anul 2004. Acesteia i s-a adăugat un adjuvant, care a permis inducerea unei imunităţi crescute contra lui H5N1 modificat. Or tocmai aspectul accentuării imunităţii a influenţat decizia Comisiei europene. Trebuie însă să ştim că imunitatea este limitată, deoarece acest tip de vaccin nu va face faţă decît în condiţiile în care virusul veritabil pandemic va fi apropiat virusului prepandemic H5N1, cunoscut la ora actuală. În perspectiva vaccinului pandemic, trebuie reţinut că, de la momentul izolării virusului care ar sta la originea pandemiei, mai sunt necesare cîteva luni pentru a fi produs vaccinul care să facă faţă virusului mutant. În cursa pentru producerea acestui vaccin sunt mai multe companii. Una dintre acestea a prezentat un vaccin prepandemic H5N1 încă din octombrie 2006, la a doua Conferinţă internaţională Influenza Vaccines for the World, de la Viena.
CÎND? Pe de altă parte, sunt companii care nu cred în utilitatea acestor vaccinuri prepandemice, pentru că importantă este cîştigarea bătăliei contra pandemiei de gripă, respectiv un vaccin contra virusului pandemic. Timpul presează, iar companiile sunt într-o cursă contra cronometru. Şi ceea ce amînă momentul declanşării pandemiei este doar faptul că virusul este deocamdată în incapacitatea de a se transmite de la om la om. Dar e suficient să se înregistreze această mutaţie – transmiterea interumană – pentru ca H5N1 să devină suşa pandemică. Şi întrebarea pe care şi-o pun experţii OMS este nu a şti dacă această mutaţie va surveni, pentru că este o certitudine, ci cînd se va produce.
Citește pe Antena3.ro