În ţările bogate, o femeie din opt este afectată de cancerul sânului. Printre cauzele care conduc la creşterea constantă a incidenţei şi prevalenţei acestei forme de cancer sunt sarcinile la vârste înaintate, obezitatea, sedentarismul, renunţarea la alăptat, scăderea numărului femeilor însărcinate, tratamentele hormonale... Evident, se pune întrebarea dacă se va putea stopa într-o zi această boală.
Cercetătorii americani lucrează la un vaccin care s-a dovedit capabil să împiedice apariţia cancerului sânului la cobai predispuşi la această boală. Rezultatele studiului au fost publicate în această săptămână în revista Nature Medicine. În prezent, se fac pregătiri pentru etapa a doua a studiului: teste pe loturi de femei.
În general, vaccinul face ca organismul să producă anticorpi contra agentului infecţios (sau una dintre proteine). În cazul cancerului, sistemul imunitar ar trebui determinat "să fabrice" anticorpi contra proteinei cancerului: cu condiţia ca proteina să fie specifică doar acestui cancer. Altcumva, există pericolul de a declanşa o boală autoimună (contra propriilor organe). Pentru a evita această problemă, cercetătorii americani au identificat o proteină foarte frecventă în cancerele sânului, nu şi în celulele mamare, cu o excepţie: în perioada de alăptare.
Proteina identificată este alpha-lactalbumina. Cercetătorii americani au observat că în grupul cobailor - predispuşi la cancerul sânului - cărora li s-a administrat vaccinul, conţinând proteina alpha-lactalbumina asociată cu un adjuvant, nu s-a înregistrat nici un caz de boală. În schimb, cobaii din al doilea grup, care au primit placebo, în totalitate au fost afectaţi de boală. În cadrul studiului, vaccinul s-a dovedit la fel de eficient şi în cazul altor femele rozătoare.
De asemenea, vaccinul s-a administrat şi la rozătoare diagnosticate deja cu cancer. Şi chiar în aceste situaţii, el a avut un efect terapeutic, inhibând tumoarea, fără a se înregistra vreo reacţie inflamatorie. Totuşi, trebuie subliniat că sunt informaţii experimentale pe cobai, care sunt încă departe de a fi extrapolate la femei.
După aceste teste cu rezultate spectaculoase, autorii studiului au declarat cu entuziasm: vaccinul cu alpha-lactalbumina ar putea să ofere protecţie sigură şi eficientă împotriva cancerului sânului la femei în perioada de premenopauză, când funcţia de lactaţie nu mai este necesară, dar creşte riscul de a dezvolta această boală.
Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, incidenţa lui fiind în creştere. Anual sunt diagnosticate peste 250.000 de cazuri noi în Europa şi aproximativ 175.000 în SUA. În lume, în fiecare an, peste 700.000 de femei mor din cauza acestei boli şi se estimează că 8%-9% din femei vor dezvolta cancer de sân pe parcursul vieţii.
În România, cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat şi principala cauză de mortalitate prin tumori maligne la femei. Anual se înregistrează 4.400 de cazuri noi, reprezentând 22,41% din totalul cazurilor noi diagnosticate, şi 2.900 de decese, deţinând 17% din totalul deceselor prin cancer la femei.
Citește pe Antena3.ro