x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccinarea, împotriva A/H1N1: Medicii de familie, strânşi cu uşa

Vaccinarea, împotriva A/H1N1: Medicii de familie, strânşi cu uşa

de Magda Marincovici    |    14 Ian 2010   •   00:00

Personalul medico-sanitar care refuză vaccinarea contra gripei pandemice nu va mai putea acorda îngrijiri medicale pacienţilor, rezultă dintr-o adresă a Ministerului Sănătăţii semnată de secretarul de stat Adrian Streinu Cercel.

Ministerul Sănătăţii (MS) a trimis direcţiilor judeţene de sănătate publică o adresă prin care solicită tuturor medicilor să se vaccineze împotriva gripei noi. În caz contrar, li se va interzice să consulte bolnavii. Potrivit aceluiaşi document, toţi medicii de familie au obligaţia să vaccineze împotriva gripei pandemice, "această activitate reprezentând o acţiune prioritară în această perioadă". "Nu mai dorim să primim reclamaţii din partea pacienţilor că medicii de familie nu au vaccin sau nu vor să vaccineze împotriva gripei A/H1N1.

Nerespectarea acestor obligaţiuni va duce la desfacerea contractului de muncă cu CNAS", se arată în adresa MS. Directorul DSP Bucureşti, conf. dr Daniel Popescu, consideră că MS a recurs la această măsură deoarece "personalul medical este în prima linie în lupta contra virusului H1N1 şi deja avem un deficit de 30% de medici, la ora actuală". Prof. Dr Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor, spune că aceasta este o "măsură isterică", pe fondul isteriei generale legate de vaccinarea contra H1N1.

În opinia prof. Astărăstoaie, atât timp cât vaccinul nu e obligatoriu, fiecare cetăţean are dreptul să decidă, inclusiv medicul are acest drept. Cu atât mai mult cu cât în contractul colectiv de muncă nu este stipulată această obligaţie, iar vaccinul nu e obligatoriu. Se poate invoca faptul că vaccinarea în cazul medicilor e necesară pentru stoparea transmiterii virusului. Dar pentru aceasta ar trebui ca 80% din populaţie să se vaccineze, ceea ce nu este posibil.
Şi, de asemenea, la rândul lui medicul are dreptul să decidă să se imunizeze sau nu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă